CT37. RAHSIA SEBIJI BAWANG

17 Jan

Assalaamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh


Pernah suatu ketika, mata saya berair kepedihan seperti orang menangis. Sudah dikesat dengan hujung lengan baju tetap tidak dapat dicelikkan. Malah air mata tetap laju meluncur di bibir mata  bagai hari di landa hujan.  Pedihnya tidak terkata. Perit sungguh menahan. Mulut ini tidak berhenti-henti menyebut… Ya Allah, Ya Allah sambil menuju ke sinki untuk membasuh muka, namun masih tetap belum hilang.

Jangan salah faham, saya menangis demikian bukan disebabkan hati ini telah disakiti  oleh sesiapa.  Tetapi tangisan dan kepedihan itu diakibat oleh bawang yang sedang saya kupas dalam rencana untuk membuat  bahan bumbu bagi menu Su’un Goreng, Sup Ayam,  Bubur Pedas (sejenis makanan tradisonal masyarakat Sarawak) dan Sayur Paku Goreng Tumis. Hmm.. enak sekali tetapi terpaksa menerima habuan pedih mata diawal penyediaan.


Sungguh berat sekali membuka mata tika “bisa” bawang memercik ke mata.  Seperti orang buta mahu melihat cahaya. Pejam celik pejam celik. Malahan boleh membuat saya pening kepala. Alhamdulillah, lama kelamaan kepedihan itu hilang dan saya kembali menyambung tugas.

Namun pengalaman itu tidak membuat saya serik untuk memotong bawang kerana sudah menjadi tugas rutin saya setiap hari memasak buat keluarga. Ketika ada pembantu rumah dulu pun saya tidak membenar pembantu rumah memasak. Pembantu rumah hanya melakukan urusan mengemas rumah dan menjaga keperluan anak-anak.

Menurut saya “air tangan isteri dan ibu” adalah satu keberkatan untuk kebahagiaan keluarga.  Sebaiknya jangan diberi kepada orang lain untuk melakukannya. Yang seronoknya, ke mana-mana suami dan anak-anak pergi atau berjauhan dengan saya, mereka pasti akan teringatkan masakan isteri dan mamanya ini. 😀

Walau sibuk dan penat sekalipun, saya tetap akan memasak dan saya mendapat kepuasan dalam melakukan aktiviti yang sangat saya suka ini.  Saya lebih gemar memasak sendiri daripada membeli di luar kerana terjamin bersih dan pastinya SANGAT SEDAAAAP.  😀


Adakah sahabat pernah merasai kepedihan akibat libasan “bisa” bawang ini terutama bawang merah ? Tahukah sahabat apakah rahsia kelebihan orang yang mengupas bawang ? Mari saya kongsikan RAHSIA SEBIJI BAWANG yang memberi erti besar kepada para pengupas yang tentunya banyak dalam kalangan wanita.

Rasulullah SAW pernah suatu ketika berkata kepada anaknya Siti Fatimah :

“Wahai Fatimah, setiap wanita yang berair matanya kerana pedih memotong bawang untuk dimasak kepada ahli rumahnya, maka Allah SWT akan mencatatkan pahala sebanyak yang diberikan-Nya kepada orang yang menangis kerana takutkan Allah.”

Beruntunglah wanita yang mengupas bawang untuk memasak makanan bagi ahli keluarganya berbanding membeli makanan yang sudah siap untuk dimakan. Kadang kala isteri lebih suka suami membeli makanan di kedai dengan alasan menjimatkan masa dan kos perbelanjaan.

Ramai yang tidak tahu RAHSIA SEBIJI BAWANG yang dapat memberi nikmat dan ganjaran yang besar telah Allah SWT sediakan. Kesannya, ramai wanita tidak gemar membuat kerja di dapur dan mengganggap tugas tersebut layak untuk tukang masak atau pembantu rumah.

Cuba tanya diri kita, apakah kita mudah menangis  disebabkan TAKUT KERANA ALLAH ? Tentu tidak ramai yang mampu berbuat demikian. Menangis bukan kerja mudah kecuali atas sebab-sebab tertentu menangis mudah dilakukan, antaranya terpercik “bisa” bawang.

Allah SWT Maha Mengetahui kelemahan hamba-Nya. Lalu dengan rahmat dan kasih sayang,  Allah menyediakan ganjaran dengan jalan mudah ke syurga. Betapa Allah memudahkan kerja-kerja wanita. Kelihatan sahaja mengupas bawang seperti kerja yang remeh temeh, tetapi pahalanya sangat besar sebagai satu kelebihan darjat kepada wanita. Subhanallah, JALAN MENUJU KE SYURGA ITU ADA DALAM RUMAH. Tetapi ramai kaum wanita tidak menyedarinya.


Oleh itu, mulai hari ini bertekadlah wahai kaum wanita untuk melakukan tugas dan tanggungjawab di rumah. Jangan jadikan alasan tiada masa, penat lelah dan kesibukan kerja di pejabat sehingga kita mencuaikan tugas rutin menyediakan masakan sedap untuk keluarga. Pasti setelah membaca hadis di atas, kita harus berusaha untuk menambah pahala buat diri dan yang paling bahagianya apabila suami dan anak menghargai masakan kita.

TERIMA KASIH MAMA, MASAKAN MAMA SANGAT SEDAP. MAMA ADALAH  “CHEF NO. 1” TERBAIK YANG KAMI MILIKI.

…… itu kata-kata suami dan anak-anak saya. Saya sangat terharu menerima kata penghargaan itu. Membuat saya semakin bersemangat untuk memasak… 😀

*

SalamFatima3SalamFatima  16 Disember 2011 (Ahad)/ 2133 malam- SARIKEI, SARAWAK


AKU… yang selalu berusaha memberi yang terbaik untukmu. Terima kasih atas “kesakitan” yang pernah dihadiahkan. Semua itu milikku yang juga dihadiahkan oleh Tuhan kepadaku. Percayalah, setiap hari yang berlalu, kenangan itu sering membuat aku terharu kerana memilikimu. Apapun yang terjadi, engkau tetap di hatiku, selamanya. Alhamdulillah, aku meredhainya, Ya Allah.

– SITI FATIMAH AHMAD –

SELAMAT MENGUPAS BAWANG DAN SELAMAT MEMASAK UNTUK GAYA HIDUP SIHAT


Advertisements

83 Responses to “CT37. RAHSIA SEBIJI BAWANG”

 1. bundamahes January 17, 2011 at 9:36 am #

  istilah “nangis bombay” di Indonesia bener adanya Bun, karena bener-bener nangisnya tuh parah banget! 😦

  • SITI FATIMAH AHMAD January 18, 2011 at 12:06 pm #

   Oh gitu ya, baru tahu adanya istilah “nangis bombay” kerana di Malaysia, tidak punya istilah untuk tangisan demikian. Satu informasi baru buat saya. Kok bener2 parah nich mbak. 😀

 2. Akhmad Muhaimin Azzet January 17, 2011 at 11:21 am #

  Bunda, setiap saya mengiris bawang merah selalu saja mata serasa ingin menangis. Kadang saya menjauh-jauhkan mata saat mengiris bawang merah, akan tetapi hasilnya mata sama saja pedih dan berairmata. Meski demikian, mengiris bawang merah tetap saja dilakukan karena akan menjadikan masakan lebih terasa nikmat. Hal ini tak ubah dengan hidup ini. Sungguh, semuanya harus dilalui dengan perjuangan. Janganlah lagi mudah mengeluh jika menemukan hal yang tidak diinginkan. Maju terus dan jalani dengan bahagia. Percayalah, hasilnya akan terasa lebih nikmat. Ibarat orang berpuasa kan berjumpa dengan berbuka, bahkan berhari raya.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 18, 2011 at 12:17 pm #

   Wah, ternyata Amazzet biasa melakukan aktiviti mengiris bawang. Pastinya juga pandai memasak nih. 😀 Jarang diketahui kaum lelaki suka kerja-kerja ini kecuali mereka yang biasanya berjauhan dari keluarga.

   Benar dan saya setuju, aktiviti mengiris bawang mempunyai makna tersendiri jika kita fahami dari sudut tersirat. Setiap pekerjaan adalah satu perjuangan yang pastinya akan melalui ranjau duri untuk sampai ke destinasi jaya. Bukan mudah untuk mencapai titik kejayaan jika tidak dengan usaha yang jitu dan hati yang tabah.

   Terima kasih ya atas kongsian hikmah yang bermanfaat untuk semua. Salam mesra selalu dari saya.

   • Akhmad Muhaimin Azzet January 19, 2011 at 2:51 pm #

    Iya, Bunda, saya mulai menyenangi aktivitas memasak sejak harus berpisah dengan orangtua karena tinggal di sebuah pondok pesantren di Jombang, Jawa Timur. Di pesantren itu tidak ada kantin. Jadi semua santri harus memasak secara berkelompok. Bila mengingat kejadian di masa lalu itu, sering diri ini tersenyum sendiri karena teman-teman santri banyak yang lucu, masak apa adanya, tapi selalu saja nikmat karena memasak dan makan pun dilakukan dengan bersama-sama.

    • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:17 am #

     Alhamdulillah, benarlah apa yang saya tebak. 😀
     Salut ya mas Amazzet kerana punya kemahiran memasak yang tentunya memberi nastolgia indah saat mengingati kenangan lalu bersama teman2 di pesantren. Masakan yang tidak sedap pun akan jadi sedap juga tika disantap beramai-ramai.

     Terima kasih atas maklumannya. Senang dapat berkongsi pengalaman di sini.

 3. andinoeg January 17, 2011 at 1:35 pm #

  keluarga bawang emang selalu bikin mata kita nangis

  • SITI FATIMAH AHMAD January 18, 2011 at 1:00 pm #

   Iya Andi… kerana keluarga bawang sudah tersurat demikian sifatnya.Mahu atau tidak, mereka memang selalu bikin kita nangis. 😀

 4. tunsa January 17, 2011 at 3:27 pm #

  bundaa…..saya datang lagi, belum baca baru visit, hehe…
  salam

  • SITI FATIMAH AHMAD January 18, 2011 at 1:41 pm #

   Alhamdulillah, senang menerima kedatangan Ari. Kok bagai dikejar-kejar sesuatu aja nih. Silakan kembali untuk baca semula, Ari. Biar ilmunya makin mantap lho. Salam ceria.

 5. wits January 17, 2011 at 3:37 pm #

  O, baru tau klo ada pahalanya bunda:)
  insyaallah nanti, pengen masak sendiri klo berkeluarga nanti.

  wah, ternyata seorang bunda Fatimah tak hanya jago mengajar dan menulis ya, tp juga memasak. keren, keren. Sukses klo begitu untuk keluargan dan pekerjaannya. salam

  • SITI FATIMAH AHMAD January 18, 2011 at 2:29 pm #

   Hai Wits…

   Jangan nunggu ada keluarga kok, biar mulai sekarang harus belajar memasak, Wits. Bila sudah berkeluarga, tinggal makan aja kerana memang bakal dijamin kesedapannya. 😀

   Hehehe.. emang bunda jagoan ya ? Bisa aja nih. Bikin pipi bunda jadi mereh jambu. Alhamdulillah, terima kasih atas penghargaannya. Bunda senang kok mengetahui kejagoan itu dari Wits.

   Semoga Wits juga sukses dalam apa juga bidang yang diceburi. Salam manis dari bunda untuk Wits.

 6. cenya95 January 17, 2011 at 6:04 pm #

  1. Bawang banyak manfaatnya.
  2. Air mata merupakan makanan bagi lensa.
  3. Berkunjung melepas rindu bukan untuk mengupas bawang… 😀
  Salam superhangat dari batavia untuk sanak keluarga.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 18, 2011 at 3:22 pm #

   Hai Cenya95…
   Alhamdulillah, senang mendapat kunjungan sahabat yang lama tidak disapa. Semoga kebaikan selalu mengiringi kehidupan mas Cenya95 dan keluarga di sana.

   Oh begitu ya, airmata ini makan bagi lensa. Satu info bagus bagi saya. Hehehe… inda apa, kupas bawang di Betawi aja deh.

   Terima kasih mas, harap betah bersilaturahmi ke mari. Ditunggu kehadirannya. Salam super dari saya.

   • cenya95 January 18, 2011 at 6:40 pm #

    Amiiien…

    Begitu pula sebaliknya… tambah sukses.

    • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 8:56 am #

     Amiin… Ya Rabbal’alamiin.
     Insya Allah, akan diusahakan.
     Semoga sukses juga ya. 😀

 7. ummurizka January 17, 2011 at 11:02 pm #

  Assalamu’alaikum bunda Siti, afwan saya baru bisa berkunjung lagi..selain banyak kerjaan juga komputer dirumah lagi bermasalah shg posting dan blog walking menjadi tersendat.
  Dulu ketika belum menikah saya tdk bisa memasak namun setelah menikah ada tekad dihati harus pandai masak dan ternyata suami n anak-anak lebih suka dengan masakan sendiri drpd beli diwarung. alhamdulillah untuk kesehatan anak selalu saya upayakan memasak sendiri untuk mereka selain lebih bersih juga sehat karena ga pernah memakai msg..
  Betul bunda sesibuk apapun kita, harus kita sempatkan memasak untuk keluarga…
  Sukses selalu bunda Siti..sukses selalu untukmu.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 9:23 am #

   Wa’alaikum salaam UmmuRizka…

   Inda mengapa mbak. Silakan mampir jika ada ruang waktu yang bersahabat. Mudahan segala tugasannya dimudahkan Allah.

   Alhamdulillah, demikianlah yang sebaiknya bagi wanita agar pintar memasak. Kepentingan menjaga kesihatan keluarga berada dalam tanggungjawan isteri dan ibu. Maka jangan diremehkan potensi ini terutama ketika masih jadi anak gadis. Biar banyak pengalaman memasaknya dan tentu akan memudahkan bila sudah masuk ke alam perkahwinan.

   Salut deh mbak kerana kini sudah bijak memasak, saya selalu membaca posting mbak berhubung dengan menu masakan. Semuanya sangat sedap sekali. Terima kasih sudah berbagi resipinya. Pasti suami dan anak2 mbak tidak pernah melupai rasa dan keenakannya.

   Terima kasih telah berbagi infomasi di sini, saya senang membacanya. Salam manis dan sukses juga buatmu, mbak. 😀

 8. Fir'aun NgebLoG January 17, 2011 at 11:59 pm #

  assalaamu’alaikum….

  bunda! saya tidak suka masakan yg berbawang, sebab suka bikin badan jadi bau ga sedap tuch 😀

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 10:04 am #

   Wa’alaikum salaam mas Argun…

   Tidak apa kalau tidak suka bawang, mas. Bau bawang itu makruh kalau di bawa solat. Tapi kalau dilihat dari aspek kesihatannya, banyak manfaat makan bawang ini.

   Apa semua makanan mas Argun tidak ditaruh bawang ya. Gimana ya ? sedap kah gitu ? 😀

 9. wiwin9 January 18, 2011 at 8:54 am #

  assalamualaikum Umi
  Meski wing gak suka bawang tapi disaat memasak tetap harus menggunakan bawang juga kan,hehehehe.wah jadi tau kehebatan bisa bawang ini, karena bisanya kita mendapat pahala dari Allah SWT 😀 makasih tulisannya umi

  salam sayang selalu

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 10:40 am #

   Wa’alaikum salaam Wiwin9…

   Pasti Wing, tanpa bawang seakan ada kecacatan dalam keenakan sesuatu masakan. Bawang ini pun tidak semuanya digunakan dalam semua resipi, ia sesuai pada resipi2 tertentu sahaja tetapi asas sesuatu masakan harus ada tiga bawang iaitu bawang merah, bawang putih dan bawang besar (telur).

   Kalau sudah tahu pahalanya, ayuhh Wing… giat memasak dari sekarang. :D. Dunia masakan ini sangat menyeronokkan dong. Kita bermain dengan pisau, bawang dan macam2 lagi… hehehe.

   Salam sayang juga dari Umi untukmu.

 10. dina.thea January 18, 2011 at 10:37 am #

  ternyata dari bawang, banyak hikmah dan pelajaran yang bisa diambil. memasak untuk suami akan menjadi pahala dan tentunya membuat semua keluarga seneng juga

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 11:45 am #

   Hai Dina.Thea…

   Bener mbak, semoga kita dapat mengumpul banyak pahala melalui aktiviti memasak.

   Tambah keren lagi kalau semua ahli keluarga turut membantu. Makin meriah ruang dapurnya. 😀

 11. advertiyha January 18, 2011 at 7:04 pm #

  Subhanallah bunda….
  tak terbendung rasanya air mata saya membaca tulisan bunda ini.. 🙂
  saya masih sering tertinggal untuk memasak menu special bagi suami tercinta, sering karena sibuk atau lelah. Mengetahui manfaat yang sangat besar dan janji yang Allah SWT berikan, saya merasa ah, sungguh menyesalnya saya tak bisa menyediakan menu istimewa racikan tangan saya sendiri..

  terimakasih banyak bunda sudah mengingatkan, doakan saya semoga senantiasa dapat berbuat yang terbaik untuk keluarga, terutama suami dan anak-anak saya nantinya,,,

  salam sayang saya bunda… 🙂

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 12:32 pm #

   Hai Tiyha…

   Subhanallah, bunda terharu sekali dengan keharuanmu. Semoga Tiyha bisa menyajikan yang terbaik buat suami tercinta dan anak2 nanti. Jangan dibiarkan moment indah dengan sajian enak berlalu begitu aja Tiyha. 😀

   Mumpung masih punya kesempatan, lakukan agar kebahagiaan dapat diraih bersama tika bersantapan dengan menu istimewa hasil dari tangan sendiri.

   Sama-sama kasih ya kerana kita selalu saling ingat mengingati dan pesan memesan. Semoga Allah selalu bersamamu dan merahmati kehidupan Tiyha sekeluarga di sana.

   Salam sayang kembali dari bunda. 😀

 12. MUXLIMO January 18, 2011 at 10:58 pm #

  Subhanallah wal hamdulillah,..

  Sebuah uraian yang lembut dan mengalir manis menyejukkan jiwa para lelaki (suami) muslim.. apalagi bagi para wanita muslim ya..

  Terima kasih, Mbak Fat.. saya baru membaca hadis di atas dari postingan ini… ini juga semakin menguatkan bahwa medan jihad kaum hawa itu ada di rumah.

  Betapa Islam amat menghargai kaum hawa, terbukti dari ayat Mbak fatimah di atas.. “JALAN MENUJU KE SYURGA ITU ADA DALAM RUMAH.” {dan seisi rumah itu bergantung pada sang ibu/isteri. Bagi anak, surga ada di telapak kaki ibu. Bagi suami, isteri salihah adalah perhiasan terbaik dunia.}

  Well done, yaa Ukhti… ^_^

  Salam sayang selalu dari Pontianak, Kalimantan Barat ..

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 1:54 pm #

   Hai mas Muxlimo…

   Alhamdulillah, jalan menuju ke syurga itu selalu dekat dengan wanita. Hanya kaum wanita sahaja yang kurang menanggapi sehingga ada yang mahu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan kaum lelaki dalam hal2 yang menyangkut hak kebebasan masing-masing. Sehingga ramai yang kurang berminat dengan kerja rumah kerana dianggap tidak profesional.

   Sedangkan manusia yang hebat terlahir dari tangan wanita yang hebat dalam rumahnya. Malahan makanan terbaik yang disajikan untuk kesihatan perut dan tubuh badan manusia adalah yang dihidangkan di dalam rumahnya. Masya Allah, sayang sekali kalau wanita tidak menyadari ini.

   Terima kasih mas atas apresiasi untuk postingan ini dan salam yang baik itu. Semoga dirahmati Allah selalu untuk Muxlimo dan keluarga di sana. 😀

 13. loewyi January 18, 2011 at 11:26 pm #

  Assalamu’alaikum Bun. 🙂
  maaf cuma bisa bilang gimana punya kabar Bun? :mrgreen:

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 9:37 pm #

   Wa’alaikum salaam Loewyi…
   Alhamdulillah, bunda sihat dan baik-baik aja. Terima kasih sudi mampir walau sedang dilanda kesibukan kuliahnya. Semoga sukses hendaknya.
   Salam manis dari bunda. 😀

 14. pudin January 19, 2011 at 1:52 am #

  wuih ternyata bawang banyak rahasia nya ya bun

  • SITI FATIMAH AHMAD January 19, 2011 at 10:00 pm #

   Iya, hanya kita yang kurang menyadarinya.
   Terima kasih Pudin atas kunjungannya.

 15. mamung January 19, 2011 at 5:58 am #

  apa kabar bunda..?
  wah lagi mau masak nih..?

  saya baru tahu, ternyata potong bawang untuk masak bagi seorang ibu/istri itu penuh pahala yaa…
  mudah2an seorang ibu atau istri selalu ikhlas dalam aktiviti memasaknya, semua demi keluarga..

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 7:30 am #

   Hai Muhammad…
   Alhamdulillah, saya sihat dan baik2 aja. Didoakan Muhammad sihat demikian juga.

   Jika sudah tahu, sebarkan khasiat memotong bawang ini. Biar pahalanya dapat sama.Semoga para ibu dan isteri bisa menikmati kelebihan yang dikurniakan Allah buat mereka.

   Terima kasih atas kunjungannya. Salam mesra selalu.

 16. fitr4y January 19, 2011 at 4:23 pm #

  Assalamu’alaikum Bund..

  wah qu baru tau Bund, ternyata nangis karena ngupas bawang dapat pahala, selama ini qu kalo udah keluar air mata selalu minta gantian sama suami, berarti selama ini pahalanya di bagi dua dg suami qu ya bund .. hheheheheee

  salam sayang selalu dari Jakarta .. 🙂

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 8:54 am #

   Wa’alaikum salaam Fitr4y…

   Hehehe… kok bisa dibagi-bagi dua ya pahalanya, Fit. Semoga meraih banyak ganjaran dalam memotong bawang selepas ini. Rebut segala peluang yang ada.

   Salam sayang kembali dari bunda untukmu. 😀

 17. hudaesce January 19, 2011 at 4:58 pm #

  Assalamu’alaikum Bunda…..,
  ternyata selain sebagai penyedap rasa makanan bawang itu kayak akan manfaat lainnya yach. 🙂

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:05 am #

   Wa’alaikum salaam HudaSC…
   Begitulah sebagaimana yang dimaklumkan.Bawang memberi banyak khasiat yang masih banyak tidak diketahui umum.

   Terima kasih. Salam ceria selalu.

 18. Mila January 19, 2011 at 5:38 pm #

  Assalamualaikum Bunda 🙂

  waktu masih kecil, saya sering diluluri bawang ketika demam :), jadi ingat masa lalu

  maaf Bunda baru sempat mampir

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:33 am #

   Wa’alaikum salaam Mila…

   Iya, bawang sangat bagus untuk mengubati demam kerana dikatakan dapat menyejukkan kepanasan suhu badan. Satu cara rawatan tradisional yang jarang dilakukan kini kerana bau yang kurang sedap.

   Apa sekarang ini, kalau demam, Mila masih melumur diri dengan bawang ya ? 😀

   Terima kasih Mila kerana tetap betah kemari walau sibuk mengukit diri dengan tugas. Semoga sukses selalu ya. Salam sayang dari bunda.

 19. BP-BIO January 19, 2011 at 7:19 pm #

  Assalamualaikum Bunda,
  lengkap sekali penjelsan tentang bawangnya … lengkap dengan perumpanaannya, bayu biasanya paling malas kalau disuruh mengupas bawang merah sama istri waktu membuat sambal … lebih suka mengupas bawang merah saja.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:16 pm #

   Wa’alaikum salaam Bayu Putra…
   Hehehe… kok bunda pusing membaca komen Bayu ini ya. Yana mana satu yang betul ini Bayu.

   Walau bagaimanapun,jika ada masa seeloknya biarlah bersama melakukan tugas di dapur. biar ringan sedikit kerja isteri dan cepat pula siap makanannya. 😀

   Terima kasih ya atas kunjungan yang menyenangkan bunda. Salam manis dari bunda.

 20. nitnot January 19, 2011 at 8:39 pm #

  aku punya tips nih bund, coba saat motong bawang tancapkan bawang lainnya yang sudah dikupas di ujung pisau…kabarnya gak membuat mata perih…

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:26 pm #

   Hai Nitnot…
   alhamdulillah, senang mendapat tips yang bagus dari Nitnot. Terima kasih ya, akan dicoba cuma sayangnya nanti pahalanya bisa berkurangan lho. 😀

   Salam kenal dari saya.

 21. Remaja Penuh Warna January 19, 2011 at 8:52 pm #

  eh maaf bun agak enggak pas pertanyaanku.
  ternyata orang malaysia ya bun? hhe
  kayak tanteku dong :). Aku malah lagi nyadar he
  Selamat untuk kemengan malaysia bun

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:31 pm #

   Hai cahya…
   Iya dech… saya Malaysia sejati. Hehehe, apa yang kayak tantemu, Cahya ? Emangnya bunda ini kayak apa ? 😀

   Terima kasih untuk kemenangan Malaysia. Timnas Garuda juga hebat bermain. Prestasi mantap kerana selalu pada posisi serangan. Salut juga ya.

   Salam mesra dari saya.

 22. mrpall January 19, 2011 at 10:24 pm #

  Assalamu’alaikum Bunda…..,
  saya amat suka sekali bawang….itu yg merah apa yg putih…
  masakan ibuku jadi gurih karenanya….

  • SITI FATIMAH AHMAD January 20, 2011 at 10:34 pm #

   Wa’alaikum salaam Marpall…
   Masakan ibu memang tiada tandinganya, selalu diingat walau di mana sahaja kita berada dan berapa lama ibu sudah tidak bersama kita. pasti kenangan bersamanya selalu abadi dalam ingatan kita.

   Terima kasih ya. Salam hormat selalu. 😀

 23. Haqqi January 19, 2011 at 11:14 pm #

  Tapi gimanapun juga, saya nggak suka bawang merah mentah yang ada di sate. Rasa dan baunya gimana gitu. Kalau bawang goreng sih masih suka… Hehe…

  • SITI FATIMAH AHMAD January 21, 2011 at 8:06 am #

   Hai Haqqi…
   Ternyata kita berbeza cita rasa ya Haqqi. Saya pula sangat menyukai bawang merah mentah ketika makan sate.

   Dimaklumkan bahawa makan bawang merah mentah bersama sate akan menyeimbangkan paras kimia dalam badan dan mengurangkan kadar kolestrol.

   Kalau bawang goreng, nampaknya pilihan selera kita sama. 😀 Saya juga suka makan bawang goreng kerana aroma dan kerangupannya. Sedapkan.

   Terima kasih Haqqi dan salam kenal dari saya.

 24. labarasi January 19, 2011 at 11:59 pm #

  Wah… info ini cocok dg daerahku yang suka bertani bawang. makasih atas infonya

  • SITI FATIMAH AHMAD January 21, 2011 at 8:11 am #

   Salam hormat Bapak Muhammad Yusuf…

   Senang mengetahui aktivitas penanaman bawang di sana. Salut buat daerah Bapak di sana kerana telah memberi kebaikan kepada banyak orang.

   Beruntungnya selalu makan bawang setiap hari. Saya suka makan cucur yang di dalamnya ada daun bawang dan bawang besar yang dicampur dengan udang atau sebagainya. Sedap sekali.

   Terima kasih ya atas informasi yang baik. 😀

 25. R. Indra Kusuma Sejati January 20, 2011 at 2:39 am #

  Bila setiap wanita mengetahui hadist Rasulullah SWA tersebut diatas, maka para suami akan selalu menikmati hidangan masakan dari seorang isteri tercinta.

  Namun di zaman modern ini, jangankan untuk memasak mengupas bawang saja sudah tidak sempat lagi Bun. Dan pekerjaan itu sudah diberikan kepada para pembantu rumah tangga Sayang sekali banyak kesempatan bagi kaum Hawa untuk mendapatkan dengan mudah surga akhirat bila mereka menjalankannya dengan ilmu.

  Terimakasih atas ilmunya Buda.

  Salam

  “Ejawantah’s Blog”

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 7:21 am #

   Salam takzim mas Indra…

   Benar, kaum wanita era moden kini sudah banyak yang tidak pandai memasak dan ramai yang tidak berminat dengan dunia masakan. Alasan yang selalu didengari adalah kesibukan melanda segala tugasan seharian sehingga menimbulkan kepenatan dan kelelahan yang menurun kadar keinginan untuk memasak. Akhirnya mengambil jalan mudah dengan membeli makanan di kedai atau restoran.

   Semoga kauam wanita menyedari bahawa “air tangan” mereka memberi makna besar dalam kemenjadian insan2 tercinta dalam rumahnya.

   Terima kasih mas atas komentarnya.
   Salam mesra.

 26. Kakaakin January 20, 2011 at 8:38 am #

  Subhanallah… ternyata Allah sangat menghargai perjuangan wanita di dapur 😀
  Wah… jadi lebih semangat nih kalau dapat tugas memasak 😀

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 7:26 am #

   Alhamdulillah… jom mbak Akin, kita memasak. 😀
   Biar pedih mata, tidak mengapa. Yang penting masakan kita sedap dan enak. Mau masak apa hari ini mbak Akin ? Kalau saya, hari ini, ingin sekali mau masak “sharkfin soup”. Namanya aja sharkfin tapi isinya ayam aja.

   Semangat dech mbak, saya mendukung dengan penuh bersemangat juga. 😀

 27. julicavero January 20, 2011 at 10:34 am #

  bawang pasti ga pernah ketinggalan saat kita memasak…apa memang itu warisan leluhur atau bagaimana saya jg masih blm tahu. tapi yg pasti penggunaan bawang menjadi salah satu rempah menjadi sangat trend

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 3:05 pm #

   Hai mas Julian…

   Satu persoalan bagus yang ditimbulkan oleh mas Julian tentang sejarah bawang sebagai rempah makanan. Menarik sekali. Bila ya, bermulanya bawang menjadi bahan bumbu dalam semua makanan kita ?

   Terima kasih mas atas soalannya. hehehhe… siapa ya bisa menjawab soalan ini ? 😀 Pusing mikirin.

 28. SIRIH MERAH January 20, 2011 at 11:57 am #

  salam kenal ya…

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 3:07 pm #

   Salam kenal kembali Sirih Merah. Terima kasih ya udah berkunjung.

 29. komuter January 20, 2011 at 3:33 pm #

  bawang: dari satu hal yang terlihat sepele ternyata menyimpan kias yang sengat vital. saya paling suka dengan masakan rumah. terkadang di jalan pulang, perut sering keroncongan melihat jajanan, tapi tetap saja lebih baik makan di rumah. lebih enakkkkk….

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 4:44 pm #

   Mas Komuter…
   Wah… sungguh beruntung sekali para isteri yang punya suami seperti mas Komuter kerana selalu setia ingin menyantap keenakan masakan isteri.

   Pasti isteri mas komuter berbangga atas pengorbanan yang dilakukan oleh mas Komuter kerana bisa menahan rasa lapar di jalanan semata-mata mahu makan di rumah dan menghargai pengorbanannya.

   Salut. Malah saya tumpang gembira mengetahuinya. Berbahagialah isteri mas Komuter ya. 😀

 30. Mbah Jiwo January 21, 2011 at 10:48 am #

  hidup wanita! ayo potong bawang yang banyak…

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 4:46 pm #

   Hidup juga untuk mbah Puteri.
   Ayuh… mari kita potong bawang yang banyak. 😀
   Semoga Aisyah sihat ya mbah. Jangan lupa ajar dia memasak kalau sudah besar nanti. Salam buat Aisyah dan mbah Puteri.

   Salam mesra.

 31. andipeace January 21, 2011 at 3:05 pm #

  assalamu’alaikum bu’
  hihihihi saya suka dikatain oleh adik saya kalo bikin telor ceplok plus bawang merah : itu telor apa bawang..??
  😀 soalnya satu telor tapi campuran bawangnya bisa 4 siung 😀 habisnya very like

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 6:30 pm #

   Wa’laikum salaam Andi…
   Wah… hebat tu Andi, sepertinya memang suka makan bawang ya.

   Sama dengan saya, suka buat telur dadar dengan ditambah bawang besar. Tapi tidak sampai 4 siung lho, terlalu banyak bagi saya.

   Selamat makan bawang, Andi. 😀

 32. yusuf January 22, 2011 at 12:06 pm #

  Assalamu’alaikum Bunda

  Tentu akan banyak pahala yang didapatkan para istri jika melakukan hal demikian.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 7:23 pm #

   Wa’alaikum salaam Yusuf…

   begitulah yang dimaksudkan hadis di atas. Semoga para isteri mengerti dan mencari redha Ilahi. maka, semangatilah isteri Yusuf untuk suka memasak biar pahalanya bertambah. Sampaikan salam saya buat isteri Yusuf ya.

   Terima kasih kembali menyapa dan salam mesra.

 33. neni January 22, 2011 at 1:27 pm #

  assalamu alaikum…bunda

  bunda tau tidak siapa yng design gbr2 yang didownload digoogle. yang akhwat2 cantik itu…aku pengen kenal, gbrnya sangat bagus…

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 9:23 pm #

   Wa’alaikum salaam Neni…
   Maafi bunda ya Nen, bunda juga tidak tahu. Jika bunda sudah ketahui, nanti bunda maklumi Neni ya. Bunda juga suka dengan foto2 tersebut. Cantik dan anggun sekali. Macam kita berdua aja… 😀

 34. Firaun NgebLoG January 22, 2011 at 4:06 pm #

  assalaamu’alaikum bunda…!

  mohon ijin bunda! masakan bawang bunda saya pinjam dulu buat nyuguhin tamu yg berkunjung ke blog baru saya!
  ntar mangkoknya bunda ambil sendiri yach!

  makasih 🙂

  • SITI FATIMAH AHMAD January 22, 2011 at 9:28 pm #

   Wa’alaikum salaam mas Argun…

   Hehehe… silakan mas, harap masakannya enak dan menyenangkan sesiapa yang bakal menyantapnya.

   Tidak apa, nanti mangkuknya disimpan aja dulu di rumah barunya. Kalau tidak repot, silakan kembali ke mari. Kalau lelah kerana jauh perjalanannya, diambil terus. Saya izinkan. 😀

   • Madzhab Bisnis OnLine January 23, 2011 at 2:30 pm #

    Bundaaaaa…
    masakan bawangnya dah habis tuch!
    enak lho… tinggal mangkoknya saja 😀

    • SITI FATIMAH AHMAD January 23, 2011 at 7:47 pm #

     Mak Oi, mas Argun…
     kok wajahnya bertukar ya. Kayak bisnisman.
     Apa ini blog kedua mas ?

     Alhamdulillah, pasti enak sekali.Inda apa Argun, silakan ambil mangkuknya buat hadiah blog baru. Saya senang kok. 😀

 35. teguhsasmitosdp1 January 23, 2011 at 11:23 am #

  wah salut Bunda, ternyata diluar kesibukan bunda juga pakar di bidang masak memasak ya,…salam dari pekalongan Indonesia.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 23, 2011 at 9:00 pm #

   Salam takzim Mas Teguh…

   hehehe… kira-kira begitulah, pakar dalam rumah aja mas. 😀

   Terima kasih kerana betah kemari. Saya menyenangi setiap kunjungan baik dari mas Teguh.

   Salam mesra selalu.

 36. azzahra January 24, 2011 at 11:03 pm #

  Benar kata bundamahes.
  Ada bawang yang sangat besar tetapi bukan merah warnanya.
  Bawang itu bereasal dari Bombay India.
  Daya nangisnya ke mata ini sangat besar, sehingga orang yang terkena pengaruh dari bawang jenis ini sangatlah kuat.

  Oleh karena itu nangisnya disebut dengan “Nangis Bombay”.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 25, 2011 at 8:10 am #

   Hai Azzahra…

   Wah… seperti chef profesional aja nih. 😀
   Senang mengetahui lebih lanjut dari Azzahra tentang Nangis Bombay kerana saya fikir nangis yang parah itu namanya nangis bombay. Rupanya ada bawang yang bernama demikian.

   Terima kasih ya Azzahra ata kunjungan yang selalu dialu-alukan. Didoakan selalu sehat dan bahagia.

   Salam mesra dan senyum selalu. Jangan sampai nangis bombay kalau mengiris bawangnya. Apa pernah masak nih ? hehehe. 😀

 37. tinihusna January 27, 2011 at 4:07 pm #

  Assalamu’alaikum.
  Salam kenal Bu fatimah. Senang sekali baca tulisan-tulisan pada blog ini dan kagum dengan keluarga yang tetap teringat masakan bu fatimah kemanapun meeka pergi. Dan saya suka sekali dengan hadist tentang memasak buat orang-orang di rumah maka tangisannya seperti tangisan orang yang takut pada Allah. Semoga kita termasuk yang demikian adanya.

  • SITI FATIMAH AHMAD January 27, 2011 at 4:57 pm #

   Wa’alaikum salaam TiniHusna…

   Amiin…. Ya Aziz Ya Qahhar. Alhamdulillah, semoga kita selalu menghidangkan makanan yang enak dan terbaik buat keluarga kita mbak.

   Terima kasih atas apresiasi kepada tulisan2 saya. Senang dapat berkenalan dengan mbka dan mengharapkan ada kesinambungannya selepas ini. Silakan mampir lagi untuk kesekian kalinya di masa depan.

   Salam hangat dan mesra selalu. 😀

 38. Mama Murai February 6, 2011 at 1:31 pm #

  Assalaamu`alaikum kakak ku,
  terima kasih kerana sentiasa memperingati mereka-mereka yang terlupa termasuklah diri saya.

  Berada di dapur dan menyediakan hidangan untuk keluarga sebenarnya memberikan satu kepuasan kepada saya, betapa saya sudah menunaikan salah satu tanggungjawab yang telah diamanahkan. Paling penting, keseronokan yang diperolehi apabila melihat betapa berseleranya anak-anak dan suami menjamah hidangan daripada saya.

  Saya setuju dengan kakak, kita adalah di antara golongan yang bertuah kerana mendapat ‘tiket mudah untuk ke syurga. Semoga kita bersama-sama memanfaatkannya.

  • SITI FATIMAH AHMAD February 6, 2011 at 3:24 pm #

   Wa’alaikum salaam adikku Mama…

   Alhamdulillah, senang dapat kembali bergabung dengan adik tersayang yang jauh di mata namun selalu dekat di hati ini.

   Semoga kita akan selalu menyajikan yang terbaik buat keluarga. Air tangan kita memberi seribu nikmat untuk kesihatan dan kemenjadian kehidupan mereka yang ada dalam lingkungan kasih sayang kita.

   Terima kasih dik kembali menyapa setelah sekian lama menyepi diri di maya. Akak rindu sekali menunggu tulisan yang selalu berbobot tinggi dari adik.

   Salam sayang selalu dari akak. 😀

 39. Trainer NLP 0821.4150.2649 October 28, 2015 at 10:53 am #

  Baru tahu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: