CT367. RESEPI TEMPOYAK GORENG BERUDANG

6 Jan

Assalaamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh

TemGoFatima1TempoyakGorengBerudang

*

KETUA TUKANG MASAK

Setelah menulis tentang cara membuat tempoyak di dalam posting CT366. CARA BUAT TEMPOYAK (DURIAN), maka hari ini saya berkongsi pula resepi kegemaran saya iaitu TEMPOYAK GORENG BERUDANG.

Saya kurang menggemari tempoyak mentah iaitu dimakan begitu sahaja dengan ulam ataupun ikan bilis (bahasa Sarawak: Pusuk). Bapak saya selalu memasak tempoyak goreng dan saya amat menggemarinya.

Mungkin tempoyak goreng Bapak sangat ringkas tetapi ia sangat sedap di lidah seorang anak. Bapak saya seorang yang sangat pandai memasak dan selalu dijemput menjadi KETUA TUKANG (JURU) MASAK di majlis-majlis perkahwinan di kampung saya.

Kerana itu sebahagian bakat yang ada pada Bapak mungkin menuruti saya kerana saya selalu membantu dan memerhati Bapak memasak di dapur. Saya sangat berbangga dengan Bapak saya kerana semua masakannya SANGAT LAZAT.

*

KURANG DIKENALI

Saya yakin tidak ramai yang tahu bahawa tempoyak sangat lazat jika digoreng. Malah ramai teman-teman saya semasa di universiti (terutama pelajar semenanjung) dulu merasa hairan apabila mendengar cerita saya bahawa tempoyak boleh digoreng. Itu dulu, 20 tahun yang lalu.

Mungkin sekarang tempoyak goreng sudah dikenali ramai. Cuma berbeza cara dan bahan bagaimana kita menginginkan resepi kesukaan kita.

Sebelum saya menerangkan langkah memasak Tempoyak Goreng Berudang, dua foto di bawah merupakan contoh menu yang pernah saya sediakan sebelum ini.

*

TemGoFatima6TidakPedas

*

TemGoFatima7Pedas

*

Alhamdulillah, apa pun jenis rasa masakan tempoyak goreng saya, semuanya disukai SPH dan anak-anak. Malah yang lebih lucu pernah saya menggoreng tempoyak hingga hangus kerana lupa mengecilkan api, tetap anak-anak menyantapnya dengan berselera.😀

*

RESEPI FATIMA

Berikut saya kongsikan RESEPI FATIMA khas dari Sarikei, Sarawak yang mudah dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang ingin mencuba masakan ini.

Untuk memudahkan anda memasak, saya lampirkan bersama foto-foto agar anda dapat menggambarkan situasi yang sedang dilakukan saya.

*

RESEPI TEMPOYAK GORENG BERUDANG

Bahan-bahan yang perlu disediakan

TemGoFatima2SediaBahan

*

TemGoFatima3BahanSiapSedia

*

TemGoFatima4GaramGula

*

TemGoFatima5CiliGiling

*

PERINGATAN: Siapkan semua bahan terlebih dahulu untuk menjimatkan masa memasak dan fokus kepada satu tujuan sahaja.

*

LANGKAH-LANGKAH MEMASAK

TemGoFatima8TumisBahan

*

TemGoFatima9MasukUdang

*

TemGoFatima10Kering Air

*

TemGoFatima11MasukTempoyak

*

PERINGATAN: Setelah dimasukkan tempoyak, anda perlu mengecilkan api kerana tempoyak mudah hangus dan melekat.

*

TemGoFatima12GaulSebati

*

TemGoFatima13BawangBesar

*

TemGoFatima14MasukDaunKunyit

*

TemGoFatima15GaulRata

*

SIAP UNTUK HIDANGAN

TemGoFatima16SIAPTEMPOYAKGORENGBERUDANG

*

ALHAMDULILLAH… selesai sudah langkah-langkah memasak resepi TEMPOYAK GORENG BERUDANG. Mudahan dapat mencuba sendiri untuk hidangan keluarga bersama Nasi Goreng atau Nasi Putih.

Semoga Allah SWT mengurniakan rezeki yang baik dan sihat untuk tubuh badan kita bagi mengerjakan urusan ibadahnya di dunia ini. Aamiin.

*

SILAKAN NIKMATI

*

bunga

*

***************

SalamFatima3SalamFatima6 Januari 2016 (Rabu)/ 25 Rabiulawal 1437H/ 2.11 petang, Sarikei, Sarawak

AKU…. mengerti apa pun yang ingin kita miliki dalam hidup dan merasa ia membawa kebahagiaan kepada kita tidak semestinya dikabulkan Allah SWT. Oleh itu, jangan kecewa menghadapinya. Belajarlah menerima apa yang bukan menjadi milik kita kerana Allah SWT lebih tahu apa yang menjadi milik kita. 

– SITI FATIMAH AHMAD –

***************

 *

DEDIKASIKU UNTUKMU…. Ku renung hujan rintik yang menerjah bumi, ku lihat bayang wajahmu menghuni samar-samar. Ku tersenyum kerana kau jauh di pandangan mata namun selalu dekat di hati. Kala rinduku bersuara, angin pun tidak mampu menepisnya. Doaku selalu ada untukku. Aamiin. Wassalaam.🙂

*

RinduFatimaPadamu

*

*

16 Responses to “CT367. RESEPI TEMPOYAK GORENG BERUDANG”

  1. Alris January 6, 2016 at 3:54 pm #

    Sepertinya goreng udang diberi tempoyak itu enak,🙂
    Saya suka duriannya sahaja.

    • SITI FATIMAH AHMAD January 7, 2016 at 3:00 pm #

      Memang sangat enak mas Alris, silakan mencuba dahulu dan rasai keenakan tempoyak goreng. Itu satu inovasi dalam masakan yang tidak semua orang mengetahuinya kecuali mencuba dan merasai sendiri.

      Terima kasih mas Alris dan salam hormat.

  2. RahmanBatopie, M.gs January 6, 2016 at 5:18 pm #

    Hmm… yummy

  3. winnymarlina January 6, 2016 at 6:01 pm #

    enaknya siti

    • SITI FATIMAH AHMAD January 7, 2016 at 3:13 pm #

      Sangat enak Winny, silakan mencubanya sendiri.
      Terima kasih dan salam manis.

  4. BlogS of Hariyanto January 7, 2016 at 12:26 am #

    bapak-nya ternyata ahli masak…tak heran..apa yang ditulis anaknya sungguh detail mengenai hal masak-memasak….salut saya…., tempoyak,,,pake udang…baru tahu saya ada menu yang begini….saya suka duren, dan juga udang,,,,kalo keduanya dicampur..tak terbayang rasa nikmatnya…
    keep happy blogging always….salam dari makassar-banjarbaru🙂

    • SITI FATIMAH AHMAD January 7, 2016 at 3:34 pm #

      Jika tidak mencuba sesuatu yang baru, pasti tidak tahu apa rasanya. Silakan mas Hariyanto minta kepada mbak Wieka untuk mencuba resepi di atas, tentu dapat menikmati keenakannya.

      Tahniah kerana dikurniakan cahaya mata, puteri Aisyah. Didoakan Aisyah akan menjadi anak yang solehah dan membanggakan orang tuanya.

      Salam sejahtera dan terima kasih.

  5. ar syamsuddin January 7, 2016 at 11:42 am #

    Assalamu’alaikum Wr.Wb…

    Saya belum tahu tempoyak itu apa ya klo di kampung saya, Tapi saya percaya masakan olahan mba Fatimah yang berjudul Tempoyak Goreng Berudang ini past lezat, dan saya suka yang agak pedas. Dan baru tahu juga kalau Bapaknya mba Fatimah ternyata jago masak ya mba. Terima kasih mba sudah berbagi resep dengan saya.

    Salam ta’zim dari Dompu-NTB

    • SITI FATIMAH AHMAD January 7, 2016 at 3:57 pm #

      Wa’alaikum salaam wr.wb, mas AR Syamsuddin…

      Jika mahu mencuba resepi di atas untuk merasai keenakannya, silakan. Mudahan dapat menikmati resepi yang baru untuk keluarga.

      Terima kasih kembali atas apresiasi dan salam takzim.

  6. Kakzakie Purvit January 11, 2016 at 9:30 am #

    Gabungan mantop aroma tempoyak, daun kunyit dan serai itulah yg tambah membangkitkan selera siapa juga yg makan. Kakak tengok dari bahan yg digunakan pun tahu memang sedap ni:)

    • SITI FATIMAH AHMAD January 11, 2016 at 10:02 am #

      Alhamdulillah, hingga menjilat jari kak.😀
      Terima kasih Kak Zakie dan salam manis selalu.

  7. Akhmad Muhaimin Azzet January 12, 2016 at 9:57 am #

    Assalamu’alaikum Mbak Fatimah…

    Masya Allah ini enak sekali ya, Mbak, apalagi dimakan dengan nasi yang masih hangat, hmmm… betapa bersyukurnya atas limpahan nikmat dari Allah Swt.

    • SITI FATIMAH AHMAD January 12, 2016 at 10:22 am #

      Wa’alaikum salaam wr.wb, mas Amazzet…

      Alhamdulillah wa syukrulillah. Mudahan kita selalu bersyukur atas kurnia Allah SWT kerana tidak semua manusia dapat meikmatinya.

      Terima kasih atas kunjungan dan salam takzim.

  8. Wooclip @Download free Movie March 8, 2016 at 10:01 am #

    thx recep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: