CT31. 22 DISEMBER 2010: SELAMAT HARI IBU UNTUK SAHABATKU… IBU-IBU DI INDONESIA

Assalaamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh

KHAS BUAT semua ibu-ibu  dan bapa-bapa yang menatapi blog LAMAN MENULIS GAYA SENDIRI  G2  di Indonesia. Juga buat anak-anak yang masih ada ibu mahupun anak-anak yang diduga Allah atas pemergian ibunya. Keredhaan diperlukan menuruti langkahnya. Maka…

“CINTAI DAN SAYANGILAH IBU DAN ISTERI ANDA”

Mengenangkan betapa kuat, tabah dan optimisnya seorang ibu: wanita yang Allah ciptakan dari lelaki, dengan sifat kelembutan dan kewanitaannya mampu mengendalikan kehidupan dengan penuh komitmen dan pasrah walau nantinya tiada lelaki yang dipanggil suami untuk berkongsi rasa juga warna kehidupan ini.

Untukmu sahabatku sekalian di Indonesia, sebuah AWARD IBU MITHALI ku hadiahkan buat kalian khusus untuk meraikan kebersamaan dalam kebahagiaan ini. SILA HADIAHKAN AWARD INI PULA KEPADA SEKALIAN IBU YANG ANDA KENALI dengan iringan ucapan kasih sayang :


“SELAMAT HARI IBU”

BundaDon’tWorry, UmmuRizka, BintangZohra,UmmuKamilah, Fitr4y, Neni Azilah, Adverthiya, Wiwin9, Mamah Aline, Fitri, FitriMelinda, RuangHatiku, Fety, OrangeFloat, Mila, Nisa, Irmawaty, Merliana Ayuni, Nisa, Azzahra, Fanya, LynaRiyanto, MyLitleUsagi, Pendar Bintang, Monda, Kakaakin, UjungSenja, Wits, NinilSudarmini, Rina Setyasih, Nohara, Mama Murai, Maya, Niefha, Syelviapoe3, BundaMahes, Kelly Amareta, ClassicallyDina TheaPelangi Itu Aku, Dian, Yuni, Indahnya Hidupku, Puspita, Nur Amilah, Hamida, Cindy Silvia, Suri,  Dina, Marya Sy, Bunda Alf, Bunda Shishil, Ysalma, Desicandra, SunFlower/Novi,

(Barisan nama di atas  dan yang tidak sempat ditulis… adalah para ibu dan anak-anak bagi ibunya yang juga sahabat mayaku yang selama ini telah sudi bertandang dan bermain dengan kata-kata di blog  ini. Terima kasih atas kesudian sekalian sahabat untuk betah menghiris abjad sehingga mengeluarkan darah perkataan yang banyak untuk manfaat bersama. Aku menyayangi kalian semua)

Untukmu SAHABATKU…. IBU-IBU DI INDONESIA, lagu DOA UNTUK IBU DARI UNGU ini ku hadiahkan KHAS UNTUKMU, silakan mendengarnya kerana kata-kata yang tidak berbunyi ini tidak akan dapat dinikmati jika sahabat tidak mendengar melodinya yang sungguh syahdu, mengharu dan mengusik hati. Lagu ini telah membuat aku menangis atas kehebatan nyanyian yang didendangkan.


DOA UNTUK IBU – UNGU

Teringat aku kata-kata seorang budiman :

“Seorang ibu berharap anak perempuannya memperolehi suami yang lebih baik daripadanya; tetapi dia tahu anak lelakinya tidak akan mendapat isteri sebaik isteri bapanya.”

Buat sesiapa sahaja yang bernama ANAK. jangan biarkan airmata ibu membasahi bumi kerana sifat derhaka dan tiada bahasa. TANPA IBU siapalah kita di muka bumi ini. Kenangilah jasa ibu. Berbaktilah kepada ibu selagi hembusan nafas terhela kerana jika terhenti denyut nadinya, TIADA SIAPA LAGI YANG DAPAT MENCURAHKAN KASIH, SAYANG dan CINTA seabadi CINTAnya.

*

SalamFatima3SalamFatima  21 Disember 2010 (Selasa)/ 1412 petang- SARIKEI, SARAWAK

AKU…. yang selalu mencintai ibuku kerana ku tahu erti pengorbanan yang telah ibu lakukan tidak pernah berkurang walau hatinya terguris luka dek olah anak yang memiris rasa. Maafkan aku ibu, jika pernah membuatmu menangis.

– SITI FATIMAH AHMAD –


TIADA SIAPA YANG BOLEH MENANDINGI WANITA BERNAMA IBU.

SELAMAT HARI IBU UNTUKMU, IBU-IBU DI INDONESIA


Advertisement

135 thoughts on “CT31. 22 DISEMBER 2010: SELAMAT HARI IBU UNTUK SAHABATKU… IBU-IBU DI INDONESIA

 1. assalamu’alaikum bunda siti, bahagia rasanya menerima award dari bunda, seorang ibu memang luar biasa..dan saya juga ingin menjadi ibu yang hebat dan luar biasa bagi anak2 saya dan keluarga.
  terimakasih banyak bunda, saya ambil awardnya ya, jazakillah..
  Akan ada award juga dariku untuk bunda, tunggu jam mainnya ya…

  • Wa’alaikum salaam UmmuRizka…

   Alhamdulillah, senang hati saya mengetahui mbak bahagia menerima award tersebut. Semoga mbak akan selalu menjadi ibu terhebat untuk anak2 dan keluarga.

   Sama-sama kembali mbak. Wah… ada award juga ya mbak. Insya Allah, ditunggu dengan sabar masa jam mainnya. 😀 Terima kasih duluan sebelum awardnya sampai.

   Salam manis dan sayang buat mbak di sana. 😀

  • Silakan mas Alam… senang diamankan. harmoni rasanya. 😀
   Terima kasih atas ucapan untuk para ibu. Semoga semua ibu-ibu di indonesia bahagia hari ini. Cinta Ibu adalah yang paling baik dari segalanya.

   Salam bahagia. 😀

  • Sama-sama kembali mbak Monda. Semoga gembira dan bahagia hari ini kerana diraikan. terima kasih juga kerana sudi terima awardnya dan ucapan selamat dari Monda.

   Setiap hari adalah hari ibu kan, mbak. Cuma yang spesialnya satu hari khusus untuk ibu diraikan mengikiut tarikh pilihan khas menurut sesebuah negara. Di Malaysia dalam bulam Mei pada minggu kedua.

   Salam damai dan ceria selalu. 😀

  • Amiin Ya Rahman. Alhamdulillah dan terima kasih atas doa yang baik dari Achoey buat bunda. Aduuh… lama sekali bunda belum menyapa nanda Achoey di sana. Insya Allah, akan bunda kunjungi ya.

   Sampaikan Selamat Hari Ibu buat isterimu yang manis. Insya Allah bakal jadi ibu nantinya. Bunda mendoakan.

   salam mesra dari bunda. 😀

  • Wa’alaikum salaam mas Argun…

   Kalau di Indoensia, kayaknya inda ada mas. Tapi di Malaysia ada, bulan Jun.

   Hehehe… inda usah pengen jadi ibu mas, sebaiknya harus pengen meraikan hari ibu biar isteri bahagia dan ibu gembira.

   Oleh kerana sudah pengen, maka saya ucapkan selamat Hari Ibu buat mas Argun. 😀

   Salam harmoni selalu.

  • Insya Allah, pasti ibumu juga merindui anak sebaik mas Nurhayadi.

   Di sisi ibu adalah tempat yang paling aman. Pelukannya menghangatkan, pujukannya menyejukkan hati dan senyuman selalu menenangkan.

   Terima kasih telah sudi berkunjung pada hari ibu ini.
   Salam mesra selalu. 😀

 2. Makasih bunda siti,saya ambil awardnya, wah menambah hadiah akhir tahun untuk saya ;). selamat hari ibu buat semuanya, semoga kita bisa menjadi ibu2 terbaik untuk anak2nya dan menjadi anak2 yang tebaik buat ibu kita. Aamin

  • Hai Mbak Dina.Thea…
   Sama-sama kembali mbak. Silakan.
   Alhamdulillah, bahagia mengetahui award ini sebagai menambah hadiah akhir tahun buat mbak.
   Amiin…. Ya Latif. Insya Allah mbak, mudahan kita bisa menjadi ibu terbaik dan anak terbaik juga.

   Terima kasih atas kunjungannya.
   Salam manis dari saya.

  • Hai Bunda Mahes…

   Sama-sama kembali mbak.
   Alhamdulillaaaaaaaaaah, senang sudah membuat mbak bahagia di Hari Ibu ini. 😀

   Semoga Allah memberi barakah kepada mbak dan jadilah ibu terbaik buat Mahes.

   Salam bahagia selalu. 😀

 3. Alhamdulillah
  Terima kasih untuk doa dan awardnya Bunda
  Semoga kita semua Para Ibu, bisa menjadi ibu yang baik dan menjadi sumber kebahagiaan keluarga, mampu menjadi tauladan bagi keluarga dan orang lain.

  Selamat Hari Ibu 🙂

  • Hai Lyna…
   Sama-sama kembali.
   Alhamdulillah, terima kasih juga sudah terima awardnya.
   Amiin… Ya Muhaimin. Semoga doa mbak dan semua kita dimakbulkan Allah untuk menjadi ibu terbaik. Ibu yang baik akan melahirkan bangsa yang baik juga. Insya Allah.

   Selamat Hari Ibu.
   Salam sayang selalu dari saya. 😀

 4. Assalamu’alaikum ..

  Bund trims ya award nya,, smoga hari ibu menjadikan kita sebagai ibu yg baik dan membuat kita menjadi anak yg berbakti pd org tua ..

  salam sayang salalu 🙂

  • Wa’alaikum salaam Fitr4y…
   Iya.. alahmdulillah sudah terima awardnya, saya senang sekali.

   Amiin… Ya ‘aliyu’ala. Mudahan kita bisa jadi anak dan ibu yang terbaik di dunia ini.

   Salam saya selalu. 😀

 5. Pingback: Award Pertama di Akhir Tahun! « Bundamahes's Blog

 6. Selamat Hari ibu untuk Fatimah dan ibu-ibu di Indonesia, terima kasih Fatimah kerana tidak lupa kepada saya.
  Kalau di Singapura hari ibu disambut pada bulan May minggu ke dua.
  Sudah tujuh tahun saya kehilangan ibu, walaupun semakin lama beliau pergi semakin kuat terasa rindu di hati – dan tiada pengganti.

  • Hai sahabatku, Zohra…

   Terima kasih atas ucap selamatnya. Semoga al-marhum ibu Zohra akan dimuliakan Allah di sisiNya. Amiin.

   Benar Ibu hanya seorang, tiada penggantinya. ibu adalah sekolah bagi anak2 untuk belajar ilmu dan kehidupan. ibu juga guru pertama dalam kita mengenal dunia.

   Salam manis selalu. 😀

 7. Pingback: Hadiah Akhir Tahun ^_^ | Bunda dan Aku

 8. Terima kasih atas dedikasi yang tulus yang dipersembahkan pada ibu-ibu diseluruh Indonesia.

  Memang batas negara tidaklah sanggup membatasi ruang gerak kebaikan yang tulus, walaupun itu lintas negara.

  Sekali lagi terima kasih atas kepeduliannya untuk mengucapkan rasa penghargaan yang tinggi kepada Ibu.

  Saya dedikasikan ucapan ini untuk ibu tercinta.
  Selamat hari Ibu.

  • Hai Azzahra…
   Sama-sama kembali. semua itu dilakukan atas rasa kasih sayang sesama insan walau jauh mana jarak kita berada, tidak akan pernah menjadi penghalang untuk bersilaturahmi dan berkongsi ilmu di maya.

   Semoga ukhuwwah ini bisa menjernihkan segala yang keruh antara dua negara untuk selalu berdamai antara warganya yang tentu sekali tidak menyukai hal2 yang meruntuhkan ukhuwwah Islamiyyah sesama kita.

   Sampaikan salam takzim saya buat ibumu yang tercinta. Saya pasti ibumu bahagia mempunyai anak sebaik Azzahra. Jadilah anak yang dapat memgembirakan keluarga.

   Selamat Hari Ibu buat Ibu Azzahra.
   Salam bahagia dan damai selalu. 😀

 9. Pingback: A Note: F(r)O(m)(R)UR Ibunda « My Surya

 10. Selamat hari ibu juga untuk Bunda Siti..
  semoga Allah SWT senantiasa menjaga bunda dengan kasih dan selalu melimpahkan kebahagiaan dan keberkahan rezeki untuk bunda..:)

  terimakasih awardnya ya bun,,
  salam sayang saya.. 🙂

  • Hai Tyha…
   Amiin… Ya Razzak. Alhmasulian dan terima kasih atas doa yang baik juga mengharukan. Smoga Tyha juga mendapat kebaikan yang sama dari doa tersebut.

   Senang mengetahui Tyha sudi menerima award dari saya. Semoga kandungannya sehat dan benar2 akan jadi ibu mithali nanti. Saya menunggu khabar gembira dari Tyha. 😀

   Salam sayang kembali dari saya. 😀

 11. Assalamualaikum…

  Terimakasih Bunda atas Awardnya, mohon maaf baru bisa main kesini..Ananda sedang teramat sibuk dengan kegiatan…

  Semoga Bunda senantiasa diberkahi kesehatan oleh ALLAH 🙂

  • Wa’alaikum salaam Hani…
   sama-sama kembali. tidak apa kok Han, kalau tidak sibuk sila mampir lagi ya. Semoga kesibukanmu akan surut dan dapat ngeblog lagi.

   Amiin… Ya Aziz. Alhamdulillah, bunda sehat sentiasa. Terima kasih atas doa yang baik dari Hani.

   Salam kasih selalu. 😀

 12. Ibu adalah segalanya. Ibu adalah penegas kita dilaka lara, impian kta dalam rengsa, rujukan kita di kala nista.
  Ibu adalah mata air cinta, kemuliaan, kebahagiaan dan toleransi. Siapa pun yang kehilangan ibinya, ia akan kehilangan sehelai jiwa suci yang senantiasa
  merestui dan memberkatinya.

  • Hai Mas Heri…

   Jasa ibu tiada yang dapat menandinginya di dunia ini. Dia adalah segala-galanya bagi anak-anak. Anak-anak adalah hiasan baginya dan dia sanggup berkorban apa sahaja demi kebahagiaan mereka. Semoga kita selalu berbakti kepada ibu kita.

   Terima kasih mas Heri kerana sudi berkunjung.
   Salam ceria selalu. 😀

 13. Selamat Hari Ibu mbsk Siti,

  Adalah patut di acung jempol, blogger wanita seorang ibu maupun lajang yang posting artikel tentang seorang ibu pada hari ibu. Itu adalah sikap nyata menunjukkan hormat dan cinta kita kepadea seorang ibu

  Kemarin pada saat post artikel ini saya sudah tulisw komentar di sini kok tidak muncul, ya? masuk SPAM?

  Mbak Siti,
  Seorang ibu bernama ibu Lusi di semesem.com butuh dukungan ibu-ibu lain tolong dihibur dan ditemani. Pak Koko suaminya nanti eyangkung yang akan bicara kepadanya

  • Selamat sore Eyangkung….

   Terima kasih atas ucap selamatnya dan kunjungan yang menyenangkan.

   Maaf Eyang, tiada komentar Eyang yang masuk SPAM, saya sudah check. Hilang di mana ya ?

   Insya Allah, akan berkunjung ke sana untuk memahami apa yang sedang Ibu Lusi alami sehingga perlukan dukungan.

   Salam hormat selalu dari saya dan didoakan Eyang sehat. 😀

  • Wa’alaikum salaam mbak Ummu Rizka…

   Alhamdulillah, terima kasih atas award yang mantap itu, sudah saya titip dan akan dipaparkan nanti ya mbak. Saya senang menerima awardnya. rasa dihargai sekali kerana sama-sama diraikan pada Hari Ibu di Indonesia.

   Salam sayang selalu. 😀

 14. Assalamualaikum..

  Sayang ya saya pria jadi enggak kebagian jatah awardnya…

  oh ya Bunda Siti, saya juga punya kok award buat para ibu di seluruh dunia, jika anda berkenan silakan ambil juga di rumah saya

  Salam dari Indonesia

  • Wa’alaikum salaam Lozz Akbar…

   Alhamdulillah, sungguh senang sekali dapat menerima satu lagi award Hari Ibu dari Indonesia. Saya rasa terharu sekali. Terima kasih ya Lozz. Sudah saya ambil awardnya dengan takzim dan akan dipapar bila tiba masanya nanti.

   Cuma saya mohon maaf tidak dapat berkomentar untuk mengucapkan rasa terima kasih ke blog Lozz kerana saya tidak punya akun untuk masuk ke blogspot.com.

   Salam mesra selalu. 😀

 15. Assalamu’alaikum Bunda….

  terimakasih awardnya, saya kantongi jadi bekal saya yah 🙂

  semoga Bunda senantiasa berbahagia, selamat hari ibu 🙂

  salam

  • Wa’alaikum salaam Mila…
   Sama-sama kembali. Senang mengetahui award itu jadi bekal untuk Mila di masa depan. Mudahan segera bertemu jodohnya. 😀 .

   Amiin… Ya Rabb. Alhamdulillah dan terima kasih atas doa yang baik dari Mila. Semoga Mila juga demikian bahagianya.

   Salam manis untuk Mila. 😀

  • Amiin… Ya Rahman.Terima kasih Choirul atas doa dan ucap selamatnya.
   Semoga ibumu dan ibu-ibu yang lain di mana sahaja berada akan dirahmati dan diredhai Allah swt.

   Terima kasih juga atas kunjungan yang menyenangkan.
   Salam ceria selalu.

 16. Assalamualaikum wbt..bunda Siti..

  Ibu orang yang melahirkan kita. Yang mengandungkan, melahirkan, mengasuh dan membesarkan kita dengan penuh kasih sayang.

  Pengorbanan ibu tak akan ternilai dari wang ringgit maupun harta benda. Jasa ibu Allah pelihara, derhakanya anak kepada ibu tak akan mencium bau syurga.

  Selamat Hari Ibu kepada sahabat bunda Siti di sini. Semoga kalian menjadi ibu yang benar dan penyayang. Bukan ibu-ibu zaman keruntuhan akhlak kini..

  Terlambat saya mengucapkan selamat kembali menulis di blog bunda Siti kepada empunya… 🙂 Moga bunda sejahtera selepas bercuti ini dan dapat berkongsi entri yang bermanfaat lagi selepas ini…

  • Wa’alaikum salaam wr. wb. Abgreds…

   Alhamdulillah, senang mendapat kunjungan sahabat dari Malaysia. (hehehe… terkadang ketawa seorang memikirkan sahabat Malaysia saya hanya boleh dikira dengan jari aja, kenapa ya. Sudah juga saya berusaha kunjungi sahabat dari Malaysia, tetapi tidak ramai yang berkunjung balik ke blog saya sehingga ada blogger menyangka saya adalah dari@orang Indonesia yang tinggal di Malaysia. :D)

   Terima kasih Abgreds kerana masih sudi untuk bersahabat dengan saya dan betah kemari. Saya mengharapkan jalinan silaturahmi ini akan tetap terjalin baik.

   Terima kasih juga atas ucap selamat dan penghargaan yang diberi untuk Hari Ibu dan pelancaran banner baru bagi blog LMGS. Doakan semoga saya akan tetap kosisten dalam berkarya di maya.

   Salam mesra selalu dari saya. 😀

  • Selamat malam sahabat guru, mas Wandi…

   Alhamdulillah, terima kasih atas kunjungan yang dialu-alukan. Lama benar kita tidak saling bersapa ya mas. Mudahan jalinan ukhuwwahnya masih baik untuk terus berkongsi ilmu di maya.

   Terima kasih juga untuk icap selamat dan doa yang baik. semoga mas juga mendapat barakah dari Allah swt.

   Salam ceria hendaknya. 😀

  • Wa’alaikum salaam Wiwin9…

   sama-sama kasih Wing. Umi gembira kerana Wing sudi terima award dari Umi. Selamat Hari Ibu buat ibumu wing.
   Sampaikan salam Umi kepada beliau ya.

   Semoga ibumi dan ibu2 yang lain akan selalu dari damai dan redha Allah dalam sega urusan mereka di dunia dan di akhirat kelak. Amiin

   Salam sayang dari Umi untuk Wiwing. 😀

 17. Pingback: Award For Great Mom | Bunda dan Aku

 18. Pingback: Penghargaan Untuk Seorang (Calon) Ibu « Fety

 19. Terima kasih Bunda,
  Terima kasih atas kepeduliannya, atas silaturahimnya,
  atas kesantunannya, atas persahabatannya, atas perhatiannya, atas doanya, atas inspirasi2 yg senantiasa disebarkannya.

  Teri makasih, Semoga Allah swt melipatgandakan rakhmat dan anugrah-Nya bagi Bunda sekeluarga dalam keimanan, keislaman, kesehatan, kesejahteraan, limpahan rezeki dan kebahagiaan, juga bagi kita semua…. Amin.

  Mohon maaf dan ampunan mengingat belakangan ini ananda
  jarang sowan ke hadapan Bunda dan sahabat2 lain di dunia maya berhubung bebagai hal dan kesibukan.
  Salam Rindu selalu utk Bunda dan seluruh sahabat.

  fanya

  • Sama-sama kembali Fanya.
   Senang mendapat kunjungan dari Fanya yang sudah sekian lama tidak bersapa di maya. Saya tidak tahu di mana beradanya dunia maya Fanya, kalau ada pasti saya akan ke sana untuk bersilaturahmi.

   Sangat terharu dengan komentar dari Fanya dan mengharapkan kebaikan Fanya diberkahi Allah SWT.

   Amiin… Ya Rahman Ya Rahimm. Alhamdulillah saya dan keluarga dalam keadaa baik dan sehat sentiasa. Didoakan fanya dan keluarga juga mendapat kebaikan yang sama dari doa yang dilafazkan untuk saya sekeluarga.

   Tidak mengapa tiak dapat menyapa lantaran terlalu sibuk. Diharap jika ada ruang waktu, silakan berkunjung agar kita sama2 mendapat manfaat dari pesan dan ingatan sesama. Semoga Fanya akan selalu mencapai kejayaan alam tugas dan kehidupan.

   Terima kasih sekali atas kunjungan yang menyenangkan.
   Salam rindu kembali dan salam mesra selalu dari saya untuk Fanya di sana. 😀

  • Hai Wiits yang baik…

   Mudahan getar hatimu mendapat rahmat dari Allah untuk selalu menjadi anak yang baik kepada ibumu.

   Selamat Hari Ibu buat Ibumu Wits. Tentu dia berbangga mempunyai anak sebijak Wits. Berbanggalah dapat membahagiakan ibumu.

   Salam kasih selalu. 😀

 20. Terimakasih banyak Ibu Fatimah sayang
  utk atensinya pd semua ibu2 di indonesia .
  Semoga Ibu Fatimah pun sebagai seorang ibu sekaligus juga seorang anak,diberikan kelimpahan rakhmat dan barokah oleh Allah swt ,amin
  salam sayang dan rindu dr Tangerang .
  salam hangat utk keluarga di Serawak
  semoga selalu sehat .
  salam

  • Salam hormat Bundaku tersayang…
   Sama-sama kasih kembali kerana sudi hadir meraikan Hari Ibu di blog saya yang terkhusus indah buat sahabat-sahabatku di Indonesia. Sayang sangat senang dengan kunjungan bunda di Tangerang. 😀

   Amiin… Ya Aziz Ya Jabbar. Alhamdulillah, saya sehat. Semoga diperkenankan Allah atas segala doa yang bunda lafazkan buat saya dan keluarga. Mudahan bunda dan keluarga juga dirahmati Allah SWT hendaknya.

   Terima kasih bunda. Salam sayang dan rindu kembali dari saya buat bunda dan keluarga di sana. 😀

  • Yang dihormati… Tuan Ersis Warmansyah Abbas

   Subhanallah, terharu sekali kerana Tuan Ersis sudi menjengah di Hari Ibu ini. Terlalu lama kita tidak bersapa di maya kerana dunia Tuan Ersis di FaceBook sedangkan saya sudah lama meninggalkan dunia itu kerana tidak betah dengan keramaian dan kemeriahannya. Alamat di Bandung itu, masih kekal ya ?

   Saya sangat kecewa kerana tidak pernah dapat bersilaturahmi dengan Tuan Ersis di Blog Menulis Tanpa Berguru disebabkan selalu tertulis ERROR 403 pada setiap masukan ke komentar posting. Apakah Tuan Ersis menyadari masalah tersebut ? Mohon diberi perhatian kerana saya tidak mahu ketinggalan untuk membaca karya2 hebat Tuan Ersis.

   Ada acara apa yang di Kota Kinabalu ? Apakah menghadiri seminar penyelidikan ? Dan Tuan Ersis salah seorang pembentang kertas kerjanya ?

   Nanti kongsikan pengalaman di sana agar boleh diambil iktibarnya. Pasti sesuatu yang menarik dapat diperolehi. Jangan lupa pergi ke Pasar Filipina dan Kundasang.

   Laluan menuju ke Kundasang kita akan melalui lereng pergunungan Gunung Kinabalu. Kundasang adalah tempat menanam sayuran dan bungaan segar yang sangat indah pemandangannya.

   Semoga senang dan gembira di Kota Kinabalu nanti. Semoga sukses ya Tuan Ersis. Senang mendapat perkhabaran dari Tuan Ersis di Bandung.

   Salam kangen dan hormat selalu dari saya di Sarikei, Sarawak. Sampaikan salam takzim saya buat Ibu Risna Warnidah dengan ucapan SELAMAT HARI IBU buat beliau yang dihormati. 😀

 21. Alaikum salam warahmatullahi wabarakatuh…
  Subhanallah… postingan yang membuat saya haru teringat ibu di kampung halaman.. ;_(

  Semoga Allah Swt. mengampuni segala kesalahan dan memuliakan para ibu di dunia dan akhirat. Amiiin..

  • Wa’alaikum salaam warahmatullahi wabarakatuh…Muxlimo…

   Semoga ibumu sehat dan bahagia di kampung sana. Ibu adalah Ratu hati yang selalu ada maaf di dasar hatinya yang terdalam walau anak2 selalu menghiris perasaannya. Jadilah anak yang baik dan membanggakan ibumu.

   Amiin… Ya Muhaimin atas doa yang dikirmkan buat semua ibu di dunia dan akhirat. Semoga dimakbulkan.

   Terima kasih ya akhi, atas kunjungan yang menyenangkan sedang saya masih “berat” untuk BW ke blog teman2. Insya allah akan membalas kunjungan nanti.

   Salam mesra selalu. 😀

 22. selamat pagi bunda………………
  ada peribahasa dalam bahasa jawa yang mengatakan bahwa istri itu didalam keluarga suwarga nunut neraka katut, mohon maaf bagaimana dengan pendapat bunda?
  salam rahayu

  • Selamat sore mas Ngatirin…

   Hehehehe… maaf ya mas, inda faham kok apakah makna yang ditulis dalam bahasa Jawa itu. Apa boleh di translate supaya saya boleh memberi pendapat ?

   Terima kasih ya sudah berkunjung untuk meraikan Hari Ibu di sini. Salam ceria selalu. 😀

   • Maaf kalau tidak keliru terjemahannya kira-kira sbb :

    Suwarga nunut (jika suami jadi ahli surga, istri DIbawa serta)…….
    Neraka katut (jika suami jdi ahli neraka, istri TERbawa serta).

    Arinya (ehm…. sok tahu nih hihihi)…. Suami selaku IMAM, manakala ia menjadi IMAM YG BAIK dlm keluarganya, maka ia akan membawa (mengantar) segenap keluarganya, termasuk istrinya, ke dalam surga.

    Namun, seorang isteri, juga punya KEWAJIBAN dan TANGGUNG JAWAB thdp Suaminya, a.l. mengingatkan dan meluruskan sang suami manakala suaminya melenceng dari rel agama….. sehingga jika ia selaku isteri hanya diam dan membiarkan sang suami terjerumus dalam nista yg membuatnya patut masuk neraka, maka sang Isteripun mustahil menghidar dari dosa dan tanggung jawab tsb…

    Demikian yg fanya pahami terkait peribahasa jawab tsb
    wallahu ‘alam

    salam

    • Hai Fanya…

     Alhamdulillah, saya gembira sekali mendapat translisasi dan penjelasan yang berbobot dari Fanya. Hehehe… kiranya penerangan itu sudah cukup untuk mewakili apa yang seharusnya saya mahu jelaskan.

     Terima kasih Fanya. Begitulah besar tanggungjawab yang ditanggung oleh suami atau isteri dalam menegakkan hal masing2 yang sudah ditentukan Allah agar saling berganding bahu untuk bantu membantu dalam memberi ingat dan pesan kala hati dan kehidupan tersasar dari jalan kebenaran.

     Semoga tidak ada yang menyonsong sesiapa dari antara keduanya ke lubang neraka. biarlah saling berpaut dan bertaut menuju keindahan gerbang syurga Amiin.

     Saya senang membaca penjelasn Fanya tentang peribahasa jawa yang sungguh kreatif dan bermakna. Terima kasih ya berkunjung lagi.

     Salam mesra selalu.

 23. terima kasih ummi siti, awardnya saya terima… hari ibu kita jadikan moment berharga untuk menghargai setiap langkah ibu dalam membimbing anak dan membina keluargaa yang berakhlak mulia, amien…

  • Sama-sama kasih kembali Mamah Aline…
   Alhamdulillah, senang mengetahui awardnya sudah diterima. terima kasih kembali ya.

   Amiin… semoga para ibu selalu menjadi kebanggaan anak2nya dan bahagia dalam rahmat Allah SWT.

   Salam manis selalu. 😀

 24. Mbak Siti Fatimah,

  Setelah saya BW ke blognya Bintang Zahra, saya komentar di blognya semacam ini, tolong mbak Siti menanggapinya di sini untuk komentar yang sama:……..

  Untuk mbakSiti dan mbak Bintang,

  Saya terkesan ibarat pantun berbalas mbak Siti dan mbak Bintang keduanya saling berkirim ungkapan kata yang syahdu dan menyentuh. Saya ingin menyampaikan peristiwa itu yang memberikan kesan khusus. Kalau tidak tepat tolong mbak Siti dan mbak Bintang untuk meluruskannya.
  Pertama: awal saya terima puisi GETIRAN HATI karya mbak Siti saya coba merenungkan makna puisi itu. Saya meraba suasana batin pada waktu puisi itu ditulis. Saya memang berpikir seperti pembaca lain pada umumnya. Yaitu puisi itu menyampaikan kerinduan penulis kepada seseorang yang belum berbalas. Maka saya membuat terjemahan puisi itu dalam bahasa Jawa dengan suasana kerinduan kepada seseorang yang belum berbalas.

  Tetapi setelah puisi itu diposting di blog mbak Siti juga diblog saya, saya akhirnya mencium itu bukan kerinduan kepada seseorang, tetapi kerinduan kepada Tuhan yang telah memberikan sangat banyak kebahagiaan kepada kita. Pertanyaan saya untuk mbak Siti: bagaimana sebenarnya suasana batin pada waktu itu di tulis apakah sebuah kerinduan kepada Allah, atau kerinduan kepada sesama?

  Pertanyaan saya kepada mbak Bintang: apakah kesan kerinduan itu seperti yang saya katakan kerinduan kepada-Nya yang telah banyak kita terima kebahagiaan dari-Nya? Tetapi Penawar Rindu dari Razis Ismail itu dari lirik lagunya rasanya kok kerinduan seseorang kepada sesama, kepada kekasih yan ditunggu kehadirannya? Tolong mbak Bintang komentari.

  Kalau diijinkan mbak Siti saya ingin menggubah GETIRAN HATI itu menjadi sebuah lagu, baik tentang kerinduan kiepada-Nya maupun kerinduan kepada sesama. Bagaimana mbak?

  • Salam hormat Eyangkung…

   Terima kasih hadir dengan susah payah semata-mata kerana keresahan berhubung puisi Getiran Hati yang lalu. Usah khuatir dan meragui apa yang telah Eyang tulis tentang bedah puisi yang lalu. Tiada yang berubah dari makna asal pembuatan puisi tersebut. Ia tetap sama hingga kini iaitu kerinduan terhadap sesama insan.

   Namun begitu ketika menulisnya, hati tetap mengingati akan pemilik kata-kata yang tercurah iaitu Ilahi Rabbi. maka pancaran cahaya keresahan itu tentulah mempunyai relevansi tersendiri. Keduanya-duanya boleh dimiliki oleh sang penulis puisi. Tidak salah sama sekali.

   Sahabat saya, BintangZohra hanya ingin menghibur dan menawar rindu kepada kegetiran hati yang sedang melanda. Maka, BintangZohra tidak ada kaitan dalam kesus ini… hehehe. Malahan beliau tidak tahu apa yang sedang dialami oleh saya lantaran jauhnya jarak yang memisahkan dua sahabat yang baru berkenal sua di maya.

   Thank you BintangZohra for what you have done. I’m really appreciated. “Penawar Rindu by Razis Ismail” is a great song. I’d like it very much. Thanks a lot, friend. 😀

   SUBHANALLAH…. apa beneren ni Eyang, puisi saya mahu digubah jadi lagu ? Sungguh tinggi sekali penghargaan dari Eyang. Kalau begitulah hasratnya, saya dengan senang hati mengizinkan Eyang untuk memberi apresiasi kepada keindahan kata menjadi lenggok irama. Silakan dan saya tentu sekali ingin mendengar melodinya nanti.:D

   Salam tazim dan didoakan sehat selalu. 😀

 25. Selamat hari ibu untuk para ibu, semoga menjadi ibu yang menjadi suri tauladan bagi anak-anaknya.

  Dengan mengatasi permasalahan yang kecil; maka, kita dapat mengatasi permasalahan yang besar.

  Salam

  “Ejawantah’s Blog”

  • Salam sejahtera Mas Indra…
   Terima kasih atas ucap selamat dan doa yang baik untuk para ibu. Insya Allah, doa yang dilampirkan dari semua pihak bisa meninggikan darjat para ibu di hadapan Allah dengan dibri kemuliaan atas jasa yang telah mereka curahkan buat insa2 tersayang.

   Tiada masalah yang tidak dapat di atasi jika kita berfikiran positif dan optimis ketika menghadapinya.

   Salam mesra selalu. 😀

 26. Assalamualaikum Bunda Fatimah,,
  Ini sebenarnya sudah kunjungan dan jejak yang kesekian yang saya tinggalkan di blog Bunda 🙂
  Terima kasih untuk awardnya,, Ma’af terlambat menjemputnya ya Bunda..

  • Wa’alaikum salaam mbak Ysalma…
   Alhamdulillah, terima kasih sudi mampir kembali untuk menyapa. saya senang dapat berkenalan dan berharap kebaikan dari persahabatan ini di masa depan.

   Silakan mbak, semoga awardnya bisa menaut kasih sayang dalam perkongsian bijak di maya. sama-sama kembali.

   Salam mesra selalu. 😀

 27. Setiap kali hari ibu tiba,Ummi -panggilan saya ke ibu- justru sibuk memanjakan saya, karena saya lahir tepat di hari ibu… Sungguh tak ada yang mampu menggantikan Ummi di hati saya…

  Salam kenal 🙂

  • Hai Dheeasy…

   Beruntung sekali sambutan hari lahir Dheeasy diraikan secara besar-besaran hampir di seluruh dunia. Ummimulah yang paling bahagia saat kelahiran tersebut. Memang patutnya dimanjakan. Syukurlah punya Ummi yang sangat baik kepada anaknya.

   Salam kenal kembali dan terima kasih untuk kunjungannya.
   Salam manis dari saya. 😀

 28. Pingback: Kata Kata Buat Hari Ibu 2013 - videoclipsfreedownload

 29. Pingback: Kata Kata Untuk Ibu Tercinta - Kidz Smile

 30. Pingback: Ucapan Selamat Hari Ibu Untuk Mama - Kidz Smile

 31. Pingback: Kata-kata Selamat Hari Ibu 2012 - Kidz Smile

 32. Pingback: Kumpulan Ucapan Hari Ibu Untuk Mama | Rochman Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.