SALAM KENAL

SalamFatima1Hijrah1435

SALAM PERKENALAN buat semua yang sudah saya kenali, sedang dikenali dan bakal berkenalan. Ingin saya mengajak minda para sahabat: kenalan saya;SATU GAGASAN kata-kata hebat dari seorang pemimpin mantan Ketua Setiausaha Negara Malaysia. Kata-kata ini amat bermakna buat saya. Maka dengan ini, saya hadiahkan buat semua pembaca blog yang dihormati untuk difikir dan diambil iktibarnya.

“PRINSIP HIDUP  saya ada TIGA sahaja iaitu:

1. RAJIN MEMBACA dan MEMBUAT ‘KERJA RUMAH’
2. Taat dan mendengar nasihat, tunjuk ajar dari IBU BAPA dan GURU
3. Tanam dalam hati dan sanubari satu PERSONAL AMBITION’ sebagai satu sasaran perjuangan hidup.”


(TAN SRI AHMAD SARJI ABDUL HAMID, Pro Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia)


SEBUAH PERSAHABATAN dibina melalui dua hubungan komunikasi. Ia tidak mungkin kukuh hanya dengan satu pihak sahaja. PERSAHABATANadalah CINTA yang diimbal balik (Franciscus Sales) dan CINTA tanpa sayap (Bryon).


“PERSAHABATAN IBARAT SEBIJI BENIH yang ditanam, disiram dan dijaga rapi agar mengalir melalui kekuatan akarnya. TUNAS yang kian berputik subur. Membesar menumbuhkan pohon. Berkembang menyerata ranting. Merimbun hijau dedaunan yang tak terhitung, mewangi bunga-bungaan penuh aroma keharuman dan menghasilkan buah ranum yang segar dan menyihatkan. “

– SITI FATIMAH AHMAD –

SalamFatima3SalamFatima

14 OGOS 2010 (SABTU)/ 2331 MALAM BANDAR SRI AMAN, SARAWAK

(Hentian Kajang, UKM Bangi / 23 Julai 2008 (Rabu) : 1300 petang – Kala ZOHOR mula menghadirkan diri untuk seruan seluruh alam sebagai tanda pengabdian buat PENCIPTA Yang Maha Agung).


KERANA PERSAHABATAN ITU, PERKENALAN PERLU DIUSAHAKAN.





Advertisements
247 Comments

247 thoughts on “SALAM KENAL

  1. Assalamualaikum warohmatullah,
    Salam kenal dengan blog baru jilid kedua ini dan tahniah atas onlinenya web ini yang bertepatan dengan bulan ramadhan. Semoga membawa hikmah dan manfaat yang banyak bagi para pembacanya.

    Amiiiin.

  2. @Bunda SFA

    Assalamu’alaikum wr.wb.
    Salam kenal juga dari fanya di bulan Ramadhan yg penuh berkah, magfirah dan inabah ini, semoga Allah swt sentiasa meridhoi amal ibadah kita, Amin.

    Fanya melihat makna persahabatan sebagaimana tertuang dlm lyric lagu Kepompong Sindentosca, memiliki makna yg begitu indah di dalam kebersahajaannya sbb :

    Persahabatan bagai kepompong
    Mengubah ulat menjadi kupu-kupu
    Persahabatan bagai kepompong
    Hal yang tak mudah berubah jadi indah
    Persahabatan bagai kepompong
    Maklumi teman hadapi perbedaan
    Persahabatan bagi kepompong
    Na..na..na..

    Selamat berkarya!

    • Wa’alaikum salaam Wr. Wb Fanya…
      Salam kenal kembali dari saya.

      Terima kasih sudi singgah dan menitipkan senikata lagu Kepompong Sedentosca. Sayangnya, tidak kedengaran melodinya. Jika dapat dikongsikan, saya amat senang untuk menikmati irama lagu tersebut. 😀

      Salam ceria.

    • Hai Bintangzohra… Salam kenal dari saya.
      senang mendapat sahabat dari Singapura, jiran terdekat Malaysia. Terima kasih sudah sudi berkunjung ke mari.
      Insya Allah… mudahan jalinan persahabatannya akan berjalan baik pada masa akan datang.

      Salam mesra dari saya di Sarawak.

  3. Assalamualaikum

    Persahabatan yang ikhlas akan melahirkan rasa kasih dan sayang yang berkekalan dan mendalam, tidak mengkianati dan sedia memberi teguran demi kebaikan sahabatnya. Demikian lontaran kata yang tidak seberapa dari saya. Semuga puan diberkati dan dirahmati sepanjang masa.

    • Wa’alaikum salaam saudara Azhari Ab. Rahman.
      Alhamdulillah… mudahan persahabatan yang dijalin bakal memberi banyak kebaikan untuk kita sama-sama memanfaatkan dunia digital sebagai wadah perjuangan yang sehat dan meninggikan syiar Islam.

      Terima kasih ya atas kunjungan perdana.
      Seperti pernah mengunjungi ke mari pada blog lama. Apakah betul begitu ? nama saudara familiar sahaja kepada saya. maafi saya kalau salah kerana blog dahulu sudah hilang dari maya di curi orang, maka tidak dpat detect nama-nama yang pernah ke sana dulu.

      Amiin.. Ya Rabbb atas doa yang baik.
      Salam Ramadhan yang mulia dan selamat berpuasa. 😀

    • Alhamdulillah, terima kasih jika mendapat manfaatnya.

      Saudara Masshah…
      Saya mengkagumi minat saudara dalam membaca. Satu aktiviti yang sangat dianjurkan oleh Islam melalui surah al-Alaq. Blog saudara sangat baik dan penuh dengan bahan bacaaan yang bermakna untuk perkongsian bijak.

      Semoga terus berkarya dan menulis dengan gaya sendiri.
      Salam ceria selalu. 😀

    • Wa’alaikum salaam Mila…
      Alhamdulillah, terima kasih Mila atas kunjungan. Saya senang Mila kembali menyapa saya. Mudahan jalinan persahabatan antara kita tetap erat seperti selalu.

      Salam hangat kembali dan salam manis dari saya buat Mila. 😀

    • Hai Bchree….
      Salam kenal kembali buat sahabat guru. Terima kasih sudah berkunjung. Semoga beroleh manfaatnya.
      Senang mengetahui blog saya sudah ditautkan ke sana. Saya juga akan berbuat demikian ya.

      Salam mesra dari saya. 😀

  4. Assalamualaikum, bunda salam kenal
    sayasenang membaca tulisan-tulisan bunda
    Insya Allah silaturahim ini akan tetap dapat terjalin walau jauh saya dari indonesia………wass

    • Wa’alaikum salaam Anita.
      salam kenal kembali. Senang dapat bersahabat dan mengenali Anita di Indonesia.

      Terima kasih atas penghargaan buat tulisan2 saya. semoga Anita beroleh manfaat dari sajian yang sederhana ini.

      Mudahan silaturahminya akan terjalin baik di hari mendatang. Salam mesra dari saya di Sarikei, Sarawak.

    • Wa’alaikum salaam Masyhury…

      Alhamdulillah… terima kasih atas kata penghargaannya. Saya senang dan semoga Allah SWT memberi kebaikan kepada Masyhury.

      Terima kasih ya, sudah hadir ke blog sedrhana saya yang baharu ini.
      Salam kenal juga dari saya di Sarikei, Sarawak. 😀

    • Tri Setyo Winarko…
      Salam kenal kembali.Terima kasih atas kunjungan perdana.
      Saya senang dapat sahabat baru dari Surabaya. Semoga akan terus bersilaturahmi.

      Salam mesra dari saya di Sarikei, Sarawak. 😀
      _____________

      Tri… saya sudah ke blognya Tri, tapi tidak bisa masuk kerana saya tidak punya akaun yang membolehkan saya berkomentar. Sudah ditulis komentarnya tapi ditendang. kalau ada kotak shoutmixnya, saya bisa berhubung melalui itu. maafkan saya kalau itu halangannya.

        • Hai Tri… saya baharu saya mencoba petuah yang Tri usulkan di atas. Namun sia-sia belaka. Komen saya lenyap terus dari bumi maya sebelah sana. Maka, untuk itu, saya copas aja komennya di sini, biar Tri baca di ruangan saya aja ya. 😀
          ________________________

          Assalaamu’alaikum Tri..
          Salam kenal dan terima kasih sudah berkunjung.
          Usaha menulis komentar kali kedua ini, diharap berjaya menembusi ruang komennya.

          Saya senang dapat berkenalan dengan blogger yang suka travel dan minat fotografi kerana saya juga punya minat sedemikian. Insya Allah ada kesempatan saya juga mahu menulis tentang tempat menarik di Malaysia yang saya lawati dan foto2 yang saya ambil. bisa kita kongsi untuk pengetahuan bersama.

          Tempat wisata di sana (Jogjakarta) keren2 ya. Sepertinya banyak khazanah Jawa tertera di posting Tri. Memang kebanyakan penduduk di sana keturunan Jawa ya. Mudahan saya bisa sampai ke sana nanti. Terima kasih, blognya mantap dengan kongsian hikmah yang bermanfaat. saya senang sekali berwisata ke Indonesia melalui blog Tri juga.

          salam mesra dari saya di Sarawak. 😀

    • Hai Makhluk Allah yang lemah… 😀

      Salam kenal ya. Terima kasih sudah bertandang ke mari.
      Sungguh anda sadar diri siapa diri sebenarnya. Saya terkesan dengan nama anda di atas. Semoga kita selalu mengingati diri sebagai makhluk Allah yang lemah.

      Salam mesra dari saya. 😀

  5. Assalamu’alaykum..

    Pertama kali bertamu langsung terasa nyaman disini..
    Maaf ga bawa oleh2, saya kesini ingin menyambung tali silaturrahim dan menimba ilmu..

    Salam kenal dari saya

    Maya ^_^

    • Wa’alaikum salaam Maya…

      Alhamdulillah, terima kasih Maya atas kunjungan yang nyaman di laman ilmu yang sederhana ini. hehehe… komentar dari Maya itu, sudah menjadi oleh2 berharga bagi saya.

      Senang dapat berkenalan dan bersilaturahmi dengan Maya.
      Salam ceria dari saya di Sarikei, Sarawak. 😀

    • Salam sejahtera saudara AzizMostafa

      “Marhaban Ahlan Wa Sahlan” bukan tulisan saya, ia diaplikasi dari google…

      Saya pernah mengambil kursus Khat semasa menjadi guru pelatih dulu dan mendapat Jaid Jiddan dalam ujian tulisan Khat… hehehe itu kan bererti saya boleh menulis dengan baik kan ?

      Tapi kini, tulisan khat saya kurang baik kerana susah hendak mendapat pena dan buluh bagi tujuan tersebut di Sarawak terutama di Sarikei.

      Terima kasih atas kunjungan perdana dan sokongan terhadap tulisan Khat dan tulisan Jawi.

      Salam mesra dari Bandar Sri Aman, Sarawak. 😀

  6. Dear Siti Fatima Ahmad,

    Sila e-mel saya alamat pos sehingga saya boleh meng-upload Digital Jawi Kaligrafer (hadiah ikhlas) secepat mungkin, dan menghantar CD melalui pos.

    Pujian terbaik dengan Bunga

    • Saudara AzizMostafa…

      Alhamdulillah dan terima kasih atas apa yang bakal diberi kepada saya. Semoga Allah meredhai usaha saudara.

      Hmmm… bunganya tak ada pun. Tak nampak. 😀
      Salam mesra dari Sarikei, Sarawak.

  7. Terima kasih SITI FATIMA AHMAD,

    Alasan bahasa Melayu saya!

    Saya telah upload khattat Jawi + Saya sedang menunggu e-mel anda untuk berkongsi link.
    uNTUK Jawi Bunga, aku upload 2 contoh yang dapat anda bekerja pada bunga 16-petal.
    Namun, saya masih mencari senarai kata dasar. Lebih baik dalam Jawi tua.
    http://www.ejawi.net/senikhat/forum

    Ini adalah beberapa baris untuk membantu anda melakukan penyegerakan dengan saya.
    Pada tahun 2009, dengan harapan penyebaran Jawi, saya mengambil bahagian dalam buku International KL wajar
    http://www.kualalumpurbookfair

    Juga, saya menyelenggarakan workshop untuk Arab Kaligrafi.
    http://senikhat.ejawi.net/forum/viewtopic.php?t=202
    http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2009/4/6/central/3637031&sec

    Tahun lalu saya tidak boleh terbang ke KLBF untuk 3 alasan:
    1. bunga Sofware + font Naskh belum siap.
    2. Kawan-2 tidak memberikan janji mereka untuk menghubungi saya.
    Momkin projek ini tidak begitu menguntungkan!
    3. pengamalan saya tahun sebelumnya tidak menggembirakan.

    Saya berharap tahun ini, saya boleh membuatnya walaupun bayaran wajar + perjalanan yang berpatutan.

    Kalau tidak, aku akan terus mencari rakan kongsi yang tajam + mengorbankan sampai aku menemukan satu.

    Tuhan memberkati jari anda menekan

  8. salam kenal bu, kreatif sekali dengan artikelnya.. sukses ya bu semoga info infonya bermamfaat buat semua.

    saling berkunjung ya bu..terimakasih

    • Rusdi Chaprian…

      Salam kenal kembali dari saya. Terima kasih sudah berkunjung. Senang dapat sahabat baru. Mudahan beroleh manfaatnya dari kunjung mengunjung dan ilmu yang diketengahkan.

      Salam mesra dari saya. 😀

    • Wa’alaikum salam saudara Muxlimo…

      Salam kenal kembali.
      Subhanallah… saya jadi terharu malah segan dengan kata2 anda di atas. Tidak layak untuk saya yang terlalu jauh dari sifat peribadi mulia bunda Siti Khadijah, ratu hati Rasulullah yang sangat unggul akhlaknya.

      Semoga Allah merahmati dan memberkati anda yang bersangka baik dengan saya. Amiin walAlhamdulillah.
      Salam mesra dari saya di Sarikei, sarawak. 😀

  9. Salam alaikum, ya Ukhti..
    Apakah kata sapaan “Cik” semakna dengan kata “Mbak”?
    Saya ingin menyapa dengan sapaan yang menghormati kemalaysiaan. Bagi saya memanggil “mbak” seperti memaksakan keindonesiaan pada putera Malaysia. Tentu maksud saya di sini dengan tanpa mengurangi hormat saya pada bangsa sendiri maupun pada bangsa saudara serumpun.^_^
    Mohon petunjuknya, ya Ukhti ^_^

    • Salam hormat Pak Amrih….

      Wah…. mahu bilang apa saya nih. satu perkataan saya tidak faham dari bahasa Jawa yang ditulis. Hehehe… di mana ya Eyangkungnya. Mahu minta tolong terjemahkan.

      maaf mas, bisa terjemahkan. Mahu menyebut aja saya sudah kalah kerana tidak tahu mahu membunyikannya.

      Terima kasih kerana sudah sudi hadir lagi.
      Salam mesra dari saya. 😀

    • Wa’alaikum salaam Puteri Amirillis…

      Alhamdulillah, bunda sihat dan baik2 aja. didoakan puteri juga demikian sama.

      terima kasih ya sudah berkunjung lagi. bunda senang sekali. semoga persahabatan ini bisa kekal hingga akhir nanti.

      salam manis selalu. 😀

    • Wa’alaikum salaam Mauna…
      Salam kenal kembali dari saya.
      Terima kasih atas kunjungan.
      Terima kasih juga buat ucap selamatnya atas kemenangan Harimau Malaya ke atas Garuda Indonesia.
      Semangat buat kedua2 pasukan.

      Salam mesra. 😀

  10. Assallamu’alaikum. wh. wb … buat sahabatku …
    Lama sudah tidak meluah bicara dan btegur sapa. Apakhabar?
    Semalam melalui FB teman SHOAW mcarimu … tmasuk sahabat2 yg istimewa … Entah bagaimana ingin ku khabarkan, sedang sudah lama kita membisu … justeru boleh kah ku cadangkan melayari laman mu ini? Tanggal Januari 20, 2011 … rakan seperjuangan akan mengadakan Grand Reunion. Mereka menjemputmu hadir … Salam sayang dan rindu di angin lalu dariku yang jauh … Lia <3. Kuala Kangsar, Perak.

    • Wa’alaikumsalaam wr. wb. sahabatku Dahlia…

      Alhamdulillah, kamek sihat ajak di Sarikei tok. Macam ney dengan dirik di Perak nun ? Subhanallah, sampe ke blog aku, kau carik, Lea. Hehehe… dapat juak dirik carik blog baruk aku tok. Kagum aku dan salut. 😀

      Woooihhh…. bestnya dicarik orang. Istimewa apa ya? Istimewa barangkali sik ada dalam FaceBook.hehehe.

      Thanks to you, friend. kerana dapat carik aku di dunia luar dari Facebook. Sorrylah Lea, aku sik ada buka akaun FB, jadi janganlah sesiapa dalam kalangan geng di SHOAW dolok carik aku di FB. Sampe matipun sik akan jumpa. Sebab aku nang sik ada FB..hahaha. Aku lebih berminat dengan blog.

      Dolok aku pernah juak join FB tok, but only for seven days, then aku close account. Dunia FB membuat aku pening kepala, macam rojak ajak dalam ya. Aku sik berminat ko. Maaf ya. 😀

      Lea, aku dah add email dirik ke YM aku, add aku kelak ya. boleh sembang panjang mun ada masa.

      Bestnya ada Grand Union for ex-SHOAW. Tolong beritahu dengan kawan2 di FB, bahawa aku sangat terharu kerana mereka sudi mencari aku jauh di maya tok dan lagi terharu kerana mendapat jemputan. Ingat orang dah sik ingat dengan aku agik. :D.

      Mauk juak aku nak join. Lihatlah kelak, mun aku sik sibuk, adalah kita jumpa di sana. Dirik pergi sik. Jauh ya. Wah… rindu nak jumpa semua kawan2 kita.

      Terima kasih Lea. Kaulah sahabat yang selalu ingat padaku walau aku selalu menyembunyikan diri di maya dan dunia nyata. hehehe. Ingat kita duak tingkatan 3 dolok. Kiut2 jak.

      Salam sayang dan rindu selalu di angin lalu buatmu, sahabat karibku, Lea tersayang. 😀

    • Alhamdullillah, kamek sihat2 jak mah. Ni boleh kamek lupak dirik. U er my best fren, ever n after. Kiranya dolok masa dirik buka FB sempat juak kamek jmpa FB dirik. Lps ya sik jmpa. Rupanya dirik ttup mah… Bukan Istimewa dirik sik da FB tp u er so special 2 me as my fren. Dirik masih dlm ingatan wp dah hmpir 30 thn sik btemu.
      Kamek pun ada blog jua. Tp sik lah secanggih blog dirik. Blog kamek utk main2 jak mah. Menyimpan koleksi sajak2 mek. Mun dkt maok juak kmk belajar cara molah blog cam kitak ya mah. suk baca blog dirik.
      Insya Allah kelak mek add dirik lam YM kamek, owh…. rindu jua ngan dirik.Dpt smbang, best juak owh. Dlm fb kamek byk mek jumpa kwn2 kitak mah. Kitak org masuk dlm GROUP SHOOLMATES SHOAW FOREVER. Jadi kmek masih bhubung n add kwn2 shoaw dolok. Best juak. Oh, by the way, Sarimah Muhi n Wan Jamil kirim salam pd dirik. Sidak nanya khabar dirik. Sidak tauk kamek best fren dirik bah…
      Sarimah ada minta no.tel dirik. Ada gmbar kitak duak Sarimah upload dlm fb kamek. Mmg cute gmbar kitak duak ya mah. Rindu ngan dirik…
      Grand reunion ex-shoaw, kmk sik dpt pegi, mah. Sik dpt cuti lamak2 awal Tahun tok. Sibuk gilak bah. Kamek pun t ingin mauk jmpa kwn2 kitak dolok. Jauh juak bah jarak ya.
      Banyak juak kenangan mengusik jiwa. Sbb ya, sidak ungkit semula segala kenangan dolok ya di FB. Suk jua maca. Gmbar cikgu, ust2 n gmbar kelas byk masuk di fb mah. Gmbar kelas dirik pun ada …
      Cney dirik kinek tok mah … dah habis study kah. Anak2 dah besar2, owh … Kamek pun puteri kmk dah masuk 18 thn dah. Putera mek pun dah 16 thn. Masa cepat berlalu … bila kah kita akan btemu ya mah …
      Ok lah mah … takat tok jak yg dpt mek coretkan. Salam rindu selalu buat sahabatku tersayang … Kenang daku dalam do’amu … Moga hari2 mdtg mdekatkan kita pd Illahi. Amin.

      • Hai Lia sayang…

        Alhamdulillah, terharu aku mbaca tulisan dirik di atas ya. Sangat dihargai sebagai sahabat karib yang dah lamak sik bertemu muka dan berkata suara. Lamak na kita sik berhubung ooo. Rindu aku nak jumpa dirik, rasa sik dapat ditahan agik. Bilakah masa dan ketikanya, sik tauk. Mudahan diperkenan Allah kelak. Kau di Perak, aku di Sarikei.. ahhh, jauhnya.

        Wah, dirik ada blog juakkah ? Beriklah urlnya, sak aku dapat nangar juak. Maoh juak bah mbaca sajak2 dirik yang selalu puitis ya. Mun dirik maok belajar molah blog macam aku, boleh aku ngajar tapi maok sabar. Insya Allah, mun dirik ada masa, padah jak dengan aku, kelak aku meluang masa ngajar kau.

        Hahaha… tetak aku mbaca nak dipadah dirik di atas. Apa ndak cerita kitak orang tentang aku di FB. Teruk na rupa aku masa kecik marek. Tetak aku nangar foto nak dikirm kau. Rasa nak leput bila taok kitak orang tetak nangar foto ya. habis semua rahsia dolok terbongkar. Malunya aku, Liaaaa. kau jangan berlebih gilak mun cerita masa lalu kita. kah kah kah. (aku tengah tetak tok)

        Sebab ya aku sik maok ada FB, takut jumpa geng lamak yang ada menaruh hati dengan aku marek.. hehehehe. Wah, perasannya. Guro jak Lia. Biarlah diriku sendirian di dunia blog ajak. Tiada siapa yang mengganggu dan menggugat hatiku kembali.. hehehehe, whualaah. 😀

        Kirim salam dengan Sarimah, Wan Jamil dan geng kita yang lain. padah dengan sidaknya akupun ingin nak jumpa sidaknya juak. kau jadi orang perantaraan aku dengan sidaknya jak. Aku malas nak masuk FB agik. Rimas aku ko. Mun sidak maok nak nangar dan berhubung dengan aku, suruh pegi ke blog aku tok jak. Blog aku tok pun sik terjaga aku. Mun tambah FB makin sik terpelihara blog kesayangan aku tok. 😀

        Lia, seronok dapat tauk anak dirik udah besar2. Sik lamak agik nerimak menantu. Dirik nikah awal dari aku, anak sulung aku baruk 14 tahun, kedua 13, ketiga, 9 dan keempat 6 tahun. Mudahan anak2 kita jadi orang berjaya kelak dan membanggakan kita.

        Oh lupak aku tek, kinek tok aku ngajar di IPG Kampus Rajang (pensyarah). Aku baruk abis master di UKM. dah grad pada bulan Ogos 2010. Insya Allah, berusaha nak nyambung Phd agik. Sik puas belajar tok. Aku nak belajar sampe semua cita2 aku tercapai.

        Satu agik, aku merancang nak mengelilingi dunia supaya aku puas hidup di dunia tok dengan nangar bumi Allah dan menimba pengalaman. Duit dan cukup untuk pusing Malaysia dolok. Sik tauk bila nak mula. Kelak aku jumpa kau di Perak mun aku ke sinun. Insya Allah, mudahan tercapai. Tapi pegi haji lok… hehehe. mungkin taun tok. Doakanlah.

        Salam sayang dan rindu teramat rindu selalu untukmu sabahat terbaikku dari aku di Sarikei, Sarawak. 😀 😀

    • Salam juak untuk dirik.
      Hehehe… sorang agik kawan SHOAW muncul. Aduhh.. siney kitak orang tok tauk aaa. 😀

      Mo agik tang Sikey kah Bakaria. Mo melah grand union kelakkah ? Ko mei ta au agik. Mun sawah ko luk, melah kali… hehehe, lepas geram pubak Melanau di blog. First time pubak Melanau tang blog ko debey. 😀

      Thanks for dropping by. Salam mesra.

  11. Assalamu’alaikum wr. wb.
    Senang sekali dapat berkunjung di blog yang banyak sekali tulisan bermanfaat ini. Salam silaturahim untuk Bunda dari kami. Sudilah kiranya juga berkunjung ke blog kami. Senang rasanya bila bisa berbagi.
    Wassalamu’alaiku wr. wb.

    • Wa’alaikum salaam Tpamuhtadin…
      Alhamdulillah, semoga sajian di blog sederhana ini bisa memberi manfaat kepada anda sekalian. Insya Allah, akan ke sana untuk berkunjung balas.
      Salam mesra selalu. 😀

  12. Pingback: CT38. AKU DAN DUNIA FACEBOOK « LAMAN MENULIS GAYA SENDIRI G2

    • Wa’alaikum salaam Eka Felira…

      Senang dapat berkenalan dengan Eka.
      Alhamdulillah, mudahan tulisan saya bermanfaat untuk dibaca dan dihayati. Hmmm… senang mengetahui tentang ibu Eka di pontianak. Kiranya Eka tinggal di Kalimantan ya.

      Terima kasih ya, sudi hadir ke blog saya.
      Salam mesra selalu.

  13. Assalamu’alaikum..
    saya tautkan blog bunda ya di blog bidadariKecil, semoga persahabatan kita di ridhoi oleh Allah ta’ala dan semoga kita dalam naungan rahmat Allah…amiin

    salam sayang untuk bunda dari bidadariKecil

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, BidadariKecilku…

      Alhamdulillah, terima kasih untuk tautan blog bunda di sana. Dengan senang hatinya juga blog BidadariKecilku sudah ditautkan di Dunia Sahabat. 😀

      Semoga persahabatan dan silaturahmi ini bisa kekal selamanya.

      Salam sayang selalu. 😀

    • Hai mbak Nikma…

      Selamat datang ke blog Malaysia. Semoga selalu betah kemari agar kita bisa bertukar2 fikiran dan idea menarik.

      Senang dapat menambah kenalan dari blogger Indonesia. Terima kasih mbak kerana sudi bertandang kemari. Semoga silaturahminya akan terjalin baik di masa depan.

      Salam kenal dan salam mesra dari saya. 😀

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, mbak Yuni…

      Salam kenal kembali mbak.
      Terima kasih atas apresiasi dan kunjungannya. Senang dapat bersahabat dengan mbak.Mudahan mendapat manfaat.

      Salam mesra. 😀

  14. assalamualaikum cikgu ctfatimah..
    moga sihat sejahtera..

    ini pertama kali saya mengunjungi `salam kenal’.. sebelum ni saya hanya mengikuti dua tiga tulisan di muka hadapan.. dan terbaru memberikan komen pasal `ayam penyet’. rupanya banyak betul yang saya ketinggalan.. saya akan cuba membacanya nanti..

    saya begitu kagum membaca tulisan cikgu.. dan yang paling saya seronok membaca komen-komen dan jawapan yang diberikan. pengikut blog cikgu begitu mesra dan begitu juga sebaliknya.. tambah pula cikgu begitu fasih berbahasa indonesia..

    salam kenal.. tiara

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Tiara…

      Alhamdulillah, saya sihat.
      Didoakan Tiara juga demikian hendaknya.
      Terima kasih atas penghargaan Tiara terhadap blog saya yang sederhana ini. Mudahan mendapat manfaat dari setiap sajian minda yang dihidangkan.

      Hehehe, adalah fasih sedikir berbahasa Indonesia ini setelah hampir 3 tahun mengenali blogger2 Indonesia yang sangat ramah dan mesra. Malah menerima baik seorang blogger Malaysia berkelana di dunia mereka. Mudahan silaturahmi bersama mereka akan sentiasa baik untuk jalinan dua negara berjiran.

      Silakan betah hadir kemari lagi. Senang mendapat kunjungan dari Tiara. 😀

      Salam mesra dari saya.

  15. assalamu’alaikum, syukron atas kunjuungan ummi ke laman uvi ..
    laman yang sarat dengan kekurangan, dan kerana itu, mengharapkan berbagai saran dari ummi…

    walhamdulillah…

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Vi…

      Alhamdulillah, sama-sama kasih kembali.
      Mudahan kita bisa beroleh manfaat dari apa yang kita kongsikan melalui tulisan kita.
      Menulis dan terus menulis, jangan pernah putus asa dalam menyampaikan kebaikan.
      Salam mesra dari Umi. 😀

        • Aamiin… Ya Rabbal’alamiin.
          Terima kasih atas doanya, nanda Uvi.
          Umi senang selalu didoakan oleh Uvi di sana.
          Doakan juga kesihatan Umi ya biar selalu sihat dan kuat menjalani kehidupan ini.

  16. Assalamu ‘alaikum Ibu,
    Senang bisa berkunjung ke blog Ibu dengan postingan yang sangat berkesan dan berisi.
    Semoga Ibu diberi kesehatan dan kesempatan untuk terus menulis, agar saya bisa terus menimba ilmunya.

    Salam Takzim.

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, mas Bagus…

      Aamiin, Ya Rabbal’alaamiin. Alhamdulillah, saya sehat dan didoakan mas Bagus juga demikian sama.

      Terima kasih atas apresiasinya mas. Saya senang dapat berkenalan dan bersilaturahmi dengan sahabat di Indonesia. Semoga kebaikan akan selalu menyusul segala yang baik dari kita semua dalam berbagi hikmah dan ilmu pengetahuan melalui penulisan.

      Salam hormat. 😀

  17. Hi semua pada webctfatimah.wordpress.com . Apa yang Anda pikirkan tentang resep ayam?rncontoh:rnApel brendi ayam , dibuat dengan bagian dada ayam , apel brendi , krim , bawang , dan mentega , bersama dengan jamur .rn    4 dada ayam bagianrn  rn    garam dan mericarn    8 ons irisan jamurrn    2 sendok teh minyak zaitunrn    2 sendok teh mentegarn    1 / 3 cangkir apel brendi, seperti Apple Jack atau Calvadosrn    4 hijau bawang, cincangrn    1 / 2 cangkir krim dijahit atau krim kentalrn    1 sendok teh daun thyme segar atau daun thyme 1 / 4 sendok teh keringrn  rnpersiapan :rnRatakan ayam; tempat bagian dada ayam antara potongan bungkus plastik dan lembut pon sampai menipis dan seragam dalam ukuran . Taburi dengan garam dan merica. Dalam sebuah wajan besar minyak berat , zaitun panas dan mentega di atas api sedang . Tambahkan dada ayam . Masak selama sekitar 5 menit , sampai kecoklatan , kemudian hidupkan . Tambahkan jamur dan masak selama sekitar 5 menit lagi . Tambahkan bawang hijau dan brendi apel dan masak satu menit lagi, sampai ayam matang dan jamur lunak. Tambahkan krim dan thyme ; didihkan sampai mengental . Cicipi dan tambahkan garam dan merica jika dibutuhkan .rnApakah Anda lagi ide ? [url=http://freerecipesforchicken.info/]recipes for chicken[/url]

  18. Assalamu’alaikum,,,

    Salam kenal,,,
    Bunda Fathimah nyang manis en ramah…

    Blognya kereeennn,,,
    baru datang, eh ada peringatan ulang tahun yang pertama disini.
    Semoga sukses selalu, Bunda….
    Sukses dunia juga akhiratnya….

    Samaranji
    Semarang-Indonesia.

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Samaranji…

      Aamiin, Ya Rahmaan Ya Rahiim.
      Salam kenal dan senang menerima kunjungan perdana Samaranji di milad pertama blog ini. Terima kasih untuk apresiasi dan doanya. Mudahan mendapat banyak manfaat dari apa yang disajikan di sini.

      Semoga Samaranji juga akan selalu sukses di dunia dan di akhirat.
      Salam Ramadhan yang mulia dan Selamat Hari Merdeka buat Indonesia. 😀

  19. Oya, Mbak Fatimah.. sudah saya coba klik “notify me of new post via email” sejak dulu, tapi tampaknya tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Mohon Mbak sudi bertukar sapa ke email saya agar saya bisa menindaklanjuti rencana saya berkaitan dengan Sarang Muxlimo via email. Salam persaudaraan selalu dari Pontianak, Indonesia. 🙂

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Rindahjhayanti…

      Salam kenal juga.
      Terima kasih sudah berkunjung dan dapat berbagi hikmah di sini lagi.
      Insya Allah akan berusaha membalas kunjungan dari Rindah.

      Salam mesra. 😀

    • Lama tidak menerima pantun dari teman blogger.

      Terima kasih di atas pantunnya
      Blog sederhana kembali menjelma
      Alhamdulillah untuk penghargaannya
      Mudahan dapat manfaat bersama

      Salam ceria di penghujung pekan.

  20. Assalamu’alaikum.
    Puan Siti Fatimah Ahmad.
    Saya menemukan blog anda yang indah dan menarik ini dari jejak kunjungan anda ke blog Serbasejarah. Kesan saya anda gemar membaca selain menulis tentunya. Dan sejarah indonesia menjadi santapan anda juga. Sepanjang yang saya tahu, jarang orang Melayu (saat ini) yang dapat mengikuti rentak bahasa Indonesia moden.
    Nah…
    Tentunya anda sudah menemukan nama saya di blog sebasejarah; salah seorang yang suka berkomentar di sana.
    Dan selanjutnya — kalau anda suka — saya ingin menghadiahkan anda buku kajian Sirah nabiwi di Indonesia. Dengan cara menghantar alamat ke email pribadi saya.
    atas perhatian dan minat anda
    diucapkan terima kaseh.
    wassalam

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, saudara Muhammad….

      Alhamdulillah, senang dikunjungi oleh sahabatnya Kang KC di sini. Iya, ada ketikanya saya menjumpai komentar menarik dari saudara di blog Kang KC. Mudahan terus berkongsi hikmah sesama kita di dunia maya.

      Tidak menjangka Allah akan memberi kebaikan kepada saya melalui saudara di sana, walaupun baru sahaja dikenali di sini. Subhanallah. Hanya kepada Allah dipanjatkan kesyukuran ini. Alhamdulillah.

      Terima kasih atas perhatian saudara kepada coretan saya di Serba Sejarah. Segala tanggapan saudara tentang saya adalah benar Tentu sekali dengan rendah hatinya saya gembira dihargai dengan pemberian buku kajian sirah nabawiyyah tersebut.

      Semoga saudara diganjari Allah untuk bersusah payah dengan kebaikan tersebut. Apa-apa sahaja berkaitan Rasulullah saw, semuanya menarik perhatian saya untuk mengetahuinya.

      Saudara akan saya hubungi dalam kadar segera untuk makluman alamat saya. Terima kasih sekali lagi, saudara Muhammad.

      Salam hormat. 😀

      • Saudara Muhammad…

        Kedua-dua buku saudara sudah saya terima.
        Sangat menarik kandungannya dan sangat bermanfaat untuk mendalami ilmu tentang sirah Nabawiyyah.

        Terima kasih. Saya amat menghargai kajian buku tuliusan saudara.
        Salam hormat. 😀

  21. Assalamualaiku bunda,,sebelumnya saya nak minta maaf panggil bunda ‘awak’ saya ingat bunda sama dengan saya,ternyata tidak 🙂 maaf ya bunda,saya tak sopan 🙂 saya indo,tapi sekarang di malay,pekerja..maka sedikit boleh la bahasa malay,,terima kasih,,support nya 🙂

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Zalzzz….

      Iya… tidak mengapa.
      Itukan biasa berlaku apabila belum kenal dan mengetahui situasinya. 😀
      Jadinya Zalzzz bekerja di Malaysia.
      Mudahan bisa menguasai Bahasa Malaysia dengan baik.
      Ia tidak susah jika selalu dipraktikkan sama ada melalui pembacaan atau percakapan.

      Semoga sukses.

  22. assalamu’alaikum, hai bunda fatimah..
    sudah lama tak berkunjung kesini.. mohon maaf karena kemarin saya sibuk dengan kehamilan istri saya dan sekarang istri saya sudah melahirkan..
    saya punya blog baru lagi deh, kalau kemarin berjumpa di blog abuhanzhalah, kang-ian.info, dan kang-ian.com namun sekarang saya membuat blog baru biar lebih fresh lagi..
    semoga silaturahmi ini tetap terjaga ya.. semoga sukses selalu..
    salam saya

    kang ian aka papap arfa 🙂

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Kang Ian…

      Masya Allah… kok jadi crazyhusband pula, Kang Ian. Hmmm… suami mithali kan bagus lagi. 😀

      Tahniah ya sudah jadi bapa. Didoakan isteri dan Arfa dalam kondisi sihat dan dilindungi Allah.

      Terima kasih hadir memaklumi akan blog barunya. Insya Allah akan mampir ke sana untuk memeriahkan silaturahmi.

      Semoga sukses dan bahagia dengan ahli yang sudah bertambah.
      Salam ceria.

  23. Assalamu ‘alaikum Wr. Wb.
    Bunda Siti Fatimah Ahmad yang saya hormati dan saya ikuti hikmah makna yang terkandung dari setiap bait tulisan disini.

    Saya hanya satu titik pasir dihamparan padang nan luas, yang menggambarkan betapa saya merupakan sosok yang nyaris tak nampak, di jagad dunia internet yang asing buat saya.

    Lewat tulisan ini, saya mencoba memperkenalkan diri saya, mungkin dari usaha saya, di hari esok atau lusa, saya bisa mendapatkan tempat yang bisa membuat hati saya sedikit merasakan kebahagiaan dan kehangatan dalam suasana persahabatan.

    Itu saya dulu Bunda titipan dari saya, mohon maaf jika ada salah ketik dan ucap.

    Salam perkenalan untuk kini dan nanti, untuk Bunda dan Anda semua yang saya hormati.

    Akhir kalimat, Wassalamu ‘alaikum Wr. Wb.

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Opick…

      Sangat senang dengan harapan yang dihajati oleh Opick dalam pencarian ilmu bermakna dalam hidup ini agar bisa menjadi muslim yang soleh dan sejati kerana kehidupan kita hanya fana dan tidak kekal.

      Sebesar manapun kekayaan yang kita miliki di dunia ini, kita tetap makhluk sebesar debu yang tidak memberi mudarat dan tidak memberi manfaat kepada Allah yang Maha Besar dan Maha Berkuasa atas sesuatu.

      Mudahan apa yang dihasratkan oleh Opick dalam setiap usaha mencari kebaikan di dunia maya atau di dunia nyata akan dilimpahi rahmat Allah swt. Aaamiin.

      Silakan bermain ke mari jika ada waktu terluang untuk melirik-lirik sejumlah ilmu yang dikongsikan dan diharap bermanfaat buat Opick dalam menuju redha Allah.

      Terima kasih Opick menyusul diri di ruang Salam Kenal ini. Semoga silaturahmi akan terjalin baik sebagai saudara seIslam seNusantara.

      Salam sejahtera dan salam hormat kembali. 😀

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Uvi, anak Umi yang soleh….
      Alhamdulillah, umi sihat dan baik-baik aja. Umi doakan Uvi juga demikian sama di sana.
      Sukses selalu dalam pengajiannya.

      Silakan mampir lagi ke laman Umi, jika ada luang waktu yang bersahabat dengan Uvi. Kelihatannya sentiasa sibuk tanpa henti ya, hingga tidak bisa hubungi Umi lagi. 😦

      Umi senang sekali dengan sapaan dan khabar dari Uvi.
      Salam rindu kembali dari Umi yang jauh buat Uvi yang selalu Umi ingati.
      Oh ya, Kak Neni juga kirim salam kangen sama Uvi.
      Semoga selalu baik dan rajin belajar. 😀

  24. Assalamu alaikum
    Terimakasih atas “like” yang diberikan ke blog saya. Setelah di “like” , visitor blog saya naik. Salam kenal dari Saya : Zaki setiawan dari Solo. Salah satu kota kecil di Propinsi Jawa Tengah di Indonesia. blog saya berisi mengenai tentang Kuliner di kota Solo. Semoga ada manfaat buat Bu Fatimah. 🙂

    • Salam kenal kembali Didah..

      Sebelum itu, saya ingin PERBETULKAN bahawa saya bukan IBU TAN SRI AHMAD SARJI ABDUL HAMID.

      Beliau adalah salah seorang pemimpin tinggi dalam kerajaan Malaysia suatu ketika dulu. Kredibiliti dan kepimpinan beliau begitu mengkagumkan saya, maka saya ambil kata-kata beliau untuk dikongsikan bersama.

      Harap maklum.
      Terima kasih sudah sudi bersilaturahmi kemari.
      Semoga sukses dengan kerjayanya. 😀

  25. Salam perkanalan bu..kayaknya ibu begitu serius sich melayan semua persoalan yang ada sampei tuntas. Ibu ini pekerjaannya apa sich? Sebetulnya saya sendiri ya lah, asyik banget membaca coretan ibu.

    • Salam kenal kembali Pak Achan…

      Alhamdulillah, setiap tetamu yang hadir berkomentar harus dihargai ide dan kongsian hikmahnya. Selain itu, akan mewujudkan situasi yang mesra dan jalinan persahabatan yang akrab.

      Terima kasih Pak Achan sudah sudi hadir dan membaca coretan-coretan saya. Hanya ide sederhana yang dapat dimanfaatkan. Saya hanya seorang guru yang berbakti untuk kemenjadian pelajar dan bangsa.

      Salam ceria. 😀

      • Selamat ya bu kita ketemu lagi, kepengin banget nich mau nerusin membaca coretan ibu. Kayak nya ibu ini ilmu agamanya pun cukup lumayan juga. Boleh ka nggak kongsiin sedikit. Mau minta ijin dulu, ya mana tahu kalo ibu sudi menjawab persoalan agama. Makasih ya bu.

        • Terima kasih Pak Achan hadir lagi untuk sama-sama memberi ilmu dan hikmah. Insya Allah, jika persoalannya mampu dijawab, saya cuba membantu kerana ilmu saya biasa sahaja. Ada yang lebih baik dari saya.

          Salam takzim. 😀

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Rudy…

      Alhamdulillah, terima kasih sudi berkunjung perdana ke blog ini dan menikmati juadah ilmu darinya. Mudahan bermanfaat.

      Senang mengenali Rudy dari Acheh. Silakan betah kemari lagi.
      Salam kenal kembali. 😀

  26. Salam Kak, cobo cerito agik nak po pengalaman best kitak maso di haramain. Mun ado cerito nasihat atau pengalaman jemaah haji lain pun mesti best juak kei kunsi. Rindok mek mbaco travelog haji ktak hari yo.

    • Alhamdulillah wa syukrulillah, Lucu juak bila “kelaka orang Kabong” ditulis macam tok. Lama sik ndengar.

      Insya Allah, baco jak apa yang ditulis. Mudahan dapat manfaatnya. Aamiin.

      Terima kasih. Salam sejahtera. 😀

      • Sori Kak, tuk bukan bahaso urang Kabong. Mun bahaso urang Kabong nyo empeyak agik. Ooopps sori sapo-sapo urang Kabong nak ado mbaco respon kamek tuk. Sikdo niat nak enjaik bahaso kitak sebab nye lebih kurang juak dengan bahaso kamek di Samarahan. Semogo diberik Allah Taala idea banyek agik supayo kitak mala nulis jak-jak. Mun mbeli bob mahai nar travelog haji yo koh. Syukurlah ado hambo Allah swt yang bait budi dan berjaso macam kitak Kak.

        • Oooo… kitak tok dari Samarahan, belah Asa Jayakah atau Kampung Melango (betul ndak kah?. Maju na dah Samarahan kinek tok. Kamek selalu melimpas dekat bulatan besar masuk ke Kota Samarahan untuk ke Pending.

          Alhamdulillah, sik hal. Mun ada nak bagus dari pengalaman haji kamek tok, silakan ambil iktibarnya pakei ilmu untuk pegi haji kelak. Pengalaman haji nak ditulis dalam bob ya pun lebih kurang sama ajak dengan nak ditulis urang dalam internet.

          Terima kasih kerana berkunjung agik.
          Salam sejahtera. 😀

    • Hai mas Red….
      Alhamdulillah, saya baik dan sihat. Didoakan mas Red juga demikian sama. Iya, lama sekali kita tidak bersilaturahmi.

      Terima kasih sudah berkunjung semula kemari.
      Salam ceria di penghujung pekan. 😀

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, jhuanita…

      Alhamdulillah, terima kasih kembali untuk kunjungan seterusnya.
      Hehehe… ini pasti peminat Upin Ipin ya. Saya juga suka menonton Upin dan Ipin yang biasanya ditayangkan waktu petang di tv.

      Salam kenal dan salam ceria. 🙂

  27. Salam kenal, Kakak. #Meskipun yang lain memanggil dengan panggilan lain, saya ingin memanggil Kakak saja. Rasanya lebih akrab. Boleh? 😀

    Assalamu’alaikum, Kak Fatimah. Semoga lewat blog ini bisa terjalin persaudaraan. 🙂

    • Wa’alaikum salaam wr.wb,…Sophie,

      Alhamdulillah, salam kenal dan silakan memanggil apa yang senang bagi Sophie. Kakak juga senang menggunakannya. 🙂

      Terima kasih hadir berkunjung, mudahan silaturahmi ini akan berpanjangan dalam keberkatan-NYA. Aamiin.

      Salam manis buat Sophie. 🙂

    • Wa’alaikum salaam wr.wb Kagome Inuyaza…

      Salam kenal kembali. Terima kasih sudah berkunjung perdana kemari. Mudahan beroleh manfaatnya. Aamiin Ya Rabbal’alamiin. Mudahan silaturahmi akan baik sentiasa. Link ke blognya tidak ada maka tidak dapat dibalas kunjungan ilmu ini.

      Salam sejahtera. 🙂

  28. Pingback: Salam Gigit Jari Bbm Naik - My Blog

  29. Assalamualaikum Wr Wb.
    Salam kenal dari blogger newbie indonesia..

    Blognya Kak Siti bener-bener beda dari blog yang lain.

    • Wa’alaikum salaam wr.wb, Isrofi Achmad….

      Alhamdulillah, kerana itu nama blog ini Laman Menulis GAYA SENDIRI. Sesuai sangat dengan temanya.

      Terima kasih Isoff atas kunjungan perdan kemari.
      Salam kenal kembali. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s